Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2005

No 72

Από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, ο κατάλογος με τις «θεραπείες» που προορίζονται στο να θεραπεύσουν τους ομοφυλόφιλους από τις ερωτικές τους προτιμήσεις συνθέτει από μόνος του μια φιλολογία φρίκης…
Μπορούμε να κατατάξουμε τις «θεραπείες» σε τέσσερις βασικές κατηγορίες : τη χειρουργική (λοβοτομή, ευνουχισμός, vasectomie, αφαίρεση των ωοθηκών, της κλειτορίδας)' τη μέθοδο του Παβλόφ που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει στο υποκείμενο της την αποστροφή για το φύλο του με ρυθμισμένες αντανακλάσεις (που επιτυγχάνονται με εμετούς και παρασκευάσματα που προκαλούν ναυτία, με ηλεκτροσόκ, κατά τη διάρκεια παρέλασης υποδηλωτικών φωτογραφιών, η Κούβα γνωρίζει ακόμα αυτές τις μεθόδους : με παγωμένα λουτρά όπως ένας αμερικανός γιατρός το 1884, η με τη φαρμακολογία, σοκ με Μετραζόλ, ΗΠΑ 1940)' μεθόδους υποβολής που προκαλούν την αποχή (ύπνωση, διάφορες κατηγορίες ψυχοθεραπείας, ψυχανάλυση, που δεν είναι στο βάθος παρά μια μέθοδος δια της αποχής, όπου η εξομολόγηση αντικαθιστά την πράξη, και τέλος οι χημικές μέθοδοι καθαυτές, που υποτίθεται ότι «θεραπεύουν» άμεσα, τον ομοφυλόφιλο : οι ορμόνες βέβαια, αλλά επίσης το LSD, που έχει χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό, όπως τα ηρεμιστικά κλπ. Ας μη μιλήσουμε για τους ανώδυνους τσαρλατανισμούς (θεραπεία με τη μουσική, τη χορτοθεραπεία κλπ).

Γκυ Οκενγκεμ : Ιστορική εικόνα της Ομοφυλοφιλίας (Νεφέλη)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/12/1999

Το γράμμα που δημοσιεύει ο Γκυ Όκενγκεμ στο βιβλίο Ιστορική εικόνα της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζει με μια «ωμή ποίηση» την παριζιάνικη απελευθέρωση στη δεκαετία του '60. Οι νόμοι έχουν αλλάξει. Ο 16χρονος νέος πλέον αποπλανεί ή αποπλανάται με μεγάλη ευκολία από άτομα μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας. «Το να είσαι έφηβος χωρίς εμπόδια αυτή την εποχή... ήταν θαύμα. Εκανα ψωνιστήρι παντού και παντού είχα επιτυχία... Η εποχή των ευτυχισμένων μειονοτήτων... Ηταν σαν ένας ξέφρενος χορός: Από τα χαράματα ως τα μεσάνυχτα, από τις σάουνες του Βερολίνου ως τις μπουάτ του Αμστερνταμ, συγχέαμε την προσωπική μας απόλαυση με την ευτυχία μιας εποχής, μιας ηπείρου...». Από την αρχή της δεκαετίας του '60, όπως αναφέρει ο ανώνυμος 16χρονος, τα ταμπού και η ανελευθερία λόγου και ιδεών καταρρέουν.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
* * *

Η παρουσίαση του βιβλίου από το greekbooks.gr

Άρχισα να ενδιαφέρομαι για την ιστορία της ομοφυλοφιλίας παίρνοντας αφορμή από δυο διαστήματα σιωπής. Δυο χρονικές στιγμές που η ιστορία αποσιωπήθηκε, δυο λευκές σελίδες για τους ομοφυλόφιλους. Η πρώτη είναι η περίοδος που ξεκινά από το τέλος των θρησκευτικών αντισοδομιστικών νομοθετήσεων και φτάνει μέχρι τη διαμόρφωση της σύγχρονης ιδέας της ομοφυλοφιλίας και της σεξουαλικής καταπίεσης, δηλαδή εννούμε για τη Γαλλία την περίοδο που αρχίζει από το 1789 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.