Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2005

Νο 5

Όταν άρχισε ο καιρός να ζεσταίνει έφεραν παγωτά στο τάγμα. Και αγόραζε εκείνος παγωτά και για τους δυο μας. Κατεβαίναμε στη ράχη του λόφου και καθόμαστε στα λεία βράχια που υψώνονταν ανάμεσα στις ανεμώνες και στα χλωρά αγκάθια. Κοιταζόμασταν και απολαμβάναμε τα παγωτά. Κάπου-κάπου λέγαμε μια κουβέντα, αγναντεύαμε τα δεξαμενόπλοια που άραζαν, και πάλι κοιτούσαμε ο ένας τον άλλο σοβαρά, χωρίς χαμόγελα, με πόθο και άρνηση, ανυπόκριτα.

Μίνως Μαρκάκης : Το προπολεμικό σπίτι (Το ροδακιό)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η συλλογή διηγημάτων «Το προπολεμικό σπίτι» εκδόθηκε το 1995 και ήταν το βιβλίο που έστρεψε τον Μίνωα Μαρκάκη προς την πεζογραφία. Μέχρι τότε είχε εκδόσει 4 ποιητικές συλλογές και ένα μικρό αφήγημα, την «Ελένη», όπου περιέγραφε το μικρασιατικό παρελθόν των προγόνων του.

Γεννήθηκε το 1959 στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Λονδίνο. Το 1983 εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή του, «Το χάρτινο καθρεφτάκι».

Αποσπάσματα από το «Προπολεμικό σπίτι», χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για την θεατρική παράσταση «Ιστορίες των βράχων», που ανέβασε ο θεατρικός οργανισμός «Νέες μορφές».

Το 1997 ο Μίνως Μαρκάκης «εξέδωσε» την ποιητική συλλογή του «Ο Ηρώδης ξαναγυρίζει», που κυκλοφόρησε σε 28 αντίτυπα που είχε γράψει με το χέρι του! Την πρώτη σελίδα του χειρόγραφου αυτού βιβλίου, κοσμούσε σχέδιο του Φαίδωνα Πατρικαλάκη.

Το 1998 κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ένα ακόμα βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Ταμάμ»