Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2005

Νο 31

Image Hosted by ImageShack.usDavid Hockney (UK)
.
.
-Πολλές με κολλάνε, έλεγε ο Νίκος ένα απόγευμα στον κ. Γαρύφαλλο, καθώς πήγαιναν ν' αγοράσουν ένα σακάκι σπορ,, μα εγώ κοιτάω τη δουλειά μου. Τις δίνω να καταλάβουν πως λάθεψαν την πόρτα...
Ο κ. Γαρύφαλλος τον κοίταξε τρυφερά. Μπήκαν σ' ένα μεγάλο εμπορικό ετοίμων ενδυμάτων, κι ο Νίκος φόρεσε ένα σακάκι και κοιτάχτηκε στον καθρέφτη. Του πήγαινε μια χαρά.
-Πώς σας φαίνομαι, κύριε Γαρύφαλλε; ρώτησε λάμποντας ολόκληρος από αυτοπεποίθηση.
-Καλός, καλός. Άσε με να σου το πληρώσω εγώ, κι εσύ αγοράζεις με τα λεφτά σου μια γκαμπαρντίνα.
Βγήκαν κι οι δυό πλημμυρισμένοι από μια ακαθόριστη αγαλλίαση. Το βράδυ στο γραφείο ήταν η πρώτη φορά που δεν ασχολήθηκαν μόνο με λογαριασμούς.

Ντίνος Χριστιανόπουλος : Η κάτω βόλτα (Ιανός)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H “Κάτω βόλτα» είναι το πρώτο πεζογράφημα Θεσσαλονικιού λογοτέχνη που κυκλοφόρησε στην γαλλική γλώσσα (Destins Brises) και τον Μάιο του 1997 το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσίασε το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου στο κοινό της συμπρωτεύουσας.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2004, με την ευκαιρία της ελληνικής επανέκδοσης της από τον Ιανό, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος παρουσίασε το βιβλίο του στην στη Στοά του Βιβλίου και μεταξύ άλλων είπε:

Aπό δελτίο τύπου των ημερών:

«Με την πεζογραφία, τη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά την ποίηση, ασχολούμαι από νήπιο. Ωστόσο το 1955 έγραψα το πρώτο υποφερτό μου διήγημα και το 1963 το πρώτο πεζογραφικό μου βιβλίο, την "Κάτω βόλτα" που έχει κάνει έξι εκδόσεις και ξαναβγαίνει τώρα από τον "Ιανό" όπως και "Οι ρεμπέτες του ντουνιά", δύο τόσο μικρά βιβλιαράκια που έχουν, όμως, μικρές αλήθειες».

Αλήθειες σαν κι αυτές που δεν διστάζει να αποκαλύψει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος:

«Απαρνήθηκα πολλά για να μη δίνω στόχο. Είμαι φιλόλογος. Θα έπρεπε να διοριστώ, να μπω στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, να γίνω Καθηγητής Πανεπιστημίου λόγω γνωριμιών και άλλα τινά… Φρόντισα να μη γίνω καθηγητής ώστε να μη βρεθώ σε δύσκολη θέση αν χαμογελούσα σε κάποιο μαθητή. Λόγω ιδιοσυγκρασίας θα ήταν επικίνδυνο. Οι καθηγητές με τους καθηγητές και οι λογοτέχνες με τους λογοτέχνες.

"Η κάτω βόλτα" έχει ένα "υπονοούμενο", ότι ο έρωτας δεν είναι και πολύ καθαρό πράγμα. Δεν είναι τόσο ωραίος και τρυφερός. Εχει και τις βρωμιές που όλοι τις αποκρύπτουν, εκτός αν είναι στο άλλο επικίνδυνο άκρο των σεσημασμένων πορνογράφων. Είναι διηγήματα ερωτικά, ύποπτα, σουβλερά, πονηρά, εξομολογητικά και όχι μόνο. Ευχαρίστως δέχομαι το σταμπάρισμα για να πάψω να είμαι υποκριτής στην κοινωνία»........

Ανώνυμος είπε...

από το e-paideia.net:

«Η κάτω βόλτα» περιέχει διηγήματα από τα οποία ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν ερωτικού περιεχομένου, άλλα αφορούν εμπειρίες της στρατιωτικής θητείας του συγγραφέα και άλλα αφηγούνται περιστατικά από την παλαιότερη και σύγχρονη λογοτεχνική ζωή, όπου συνήθως προβάλλονται οι επιτήδειοι κι όχι οι άξιοι, ή σατιρίζονται πρόσωπα της ιστορίας.

~~~~~~~~~~~~
Για την «Κάτω βόλτα», ο Τάσος Καλούτσας δημοσίευσε τη μελέτη "Αλήθεια και βίωμα στα διηγήματα της "Κάτω Βόλτας" του Ντίνου Χριστιανόπουλου" (εκδ. "Τα Τραμάκια")