Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2005

Νο 35

Με κράτησαν στην ασφάλεια για ανακρίσεις 4 μέρες και μετά με προφυλάκισαν στις ναυτικές φυλακές της Ψυττάλειας. Από κει μ' έστειλαν στο δημόσιο ψυχιατρείο του Δαφνιού, όπου έμεινα για παρακολούθηση δυο μήνες και κατόπιν με γύρισαν πάλι στις ναυτικές φυλακές.
Από το διαρκές ναυτοδικείο του Πειραιά καταδικάστηκα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να δεχτούν κανένα ελαφρυντικό, ούτε το ότι το αδίκημα ήταν έγκλημα πάθους χωρίς ιδιοτελή κίνητρα, σε στιγμές που δεν έλεγχα τις σκέψεις και τις πράξεις μου, ούτε το ότι βρισκόμουν σε μετεφηβική ηλικία(19 χρονών), ούτε τον πρότερο έντιμο βίο γιατί, λέει, ήμουν ομοφυλόφιλος.
Στο δικαστήριο, από τους συγγενείς του Αντώνη, παραβρέθηκε ο πατέρας του, που αν και μάρτυρας κατηγορίας, δεν είπε τίποτα κακό για μένα κι όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε τι ζητάει, όχι μόνο δεν αξίωσε τίποτα ο άνθρωπος, αλλά ούτε και αυτή την καταδίκη μου ζήτησε.
Αργότερα ξανάγινε η δίκη στο αναθεωρητικό δικαστήριο, αλλά η ποινή μου παρέμεινε ίδια, γιατί κι εκεί αρνήθηκαν οποιοδήποτε ελαφρυντικό. Μετά την οριστική καταδίκη μου, με έστειλαν στις πειθαρχικές φυλακές της Κέρκυρας, ενώ κανονικά θα 'πρεπε να με στείλουν ή σε φυλακή ανηλίκων ή έστω σε κάποια άλλη μη πειθαρχική.
Αν κι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη μέρα του φόνου, ακόμα οι τύψεις, επειδή σκότωσα τον άνθρωπο που αγαπούσα, με βασανίζουν. Ο χαμός του Αντώνη, όταν συνειδητοποίησα τι είχα κάνει, ήταν η φοβερότερη τιμωρία.

Χρήστος Ρούσσος : εγώ ο άγγελος που σκότωσα τον εραστή μου... ( Οδυσσέας)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eίναι το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χρήστου Ρούσσου, που σκότωσε τον εραστή του επειδή τον εξωθούσε, παρά την θέλησή του, στην πορνεία αναγκάζοντάς τον να εκδίδεται ντυμένος γυναίκα, προκειμένου να τον εκμεταλλεύεται οικονομικά. Η υπόθεση του νεαρού ομοφυλόφιλου, που καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, χωρίς δικαίωμα έφεσης, από στρατοδικείο της χούντας, είχε συγκινήσει το πανελλήνιο και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έγινε μεγάλη καμπάνια για απονομή χάριτος. Το δικαστικό συμβούλιο τελικά έκανε δεκτή την αίτηση, την προώθησε για υπογραφή στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά ο Χρ. Σαρτζετάκης την απέρριψε. (Ο Χρήστος Ρούσσος τελικά αποφυλακίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. ) Στην καμπάνια, αλλά και στις διαμαρτυρίες που επακολούθησαν μετά την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, πήραν μέρος γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής μεταξύ των οποίων οι Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο) και η Μελίνα Μερκούρη.

Πηγές: εφ. Τα Νέα και Ελευθεροτυπία, περιοδ. 10%
~~~~~~~~~~~~

Η υπόθεση Χρήστου Ρούσσου, έγινε ταινία από τον Γιώργο Κατακουζηνό, το 1983, με τον Μιχάλη Μανιάτη στον ρόλο του «Άγγελου» (Χρήστου Ρούσου) και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

ο καημενος ο χρηστος.Εκεινος ειχε αγαπησει τον Ανεστη και αυτος του φερθηκε με τον χειροτερο τροπο.εγω τον κατανοω και ελπιζω να ζει τωρα ευτυχισμενος.