Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2005

No 187

Image Hosted by ImageShack.usPhilip Osborne (Μ. Βρετανία)
.
Ο Μπόζι κάθε άλλο παρά αθώος ήταν όταν γνώρισε τον Όσκαρ. Ήταν ήδη εξοικειωμένος με τον ομοφυλόφιλο υπόκοσμο ενώ ο Όσκαρ, εκτός από τον Ρόμπι Ρος και πιθανόν τον Τζον Γκρέι, φαινόταν να αρκείται περισσότερο στην ιδέα απ' ό,τι στην εφαρμογή. Απολάμβανε να περιστοιχίζεται από έξυπνους και όμορφους νεαρούς αλλά οι σεξουαλικές συναναστροφές, απ' όσα μπορούμε να συμπεράνουμε, ήταν σποραδικές και ακίνδυνες. Σε μια επιστολή γραμμένη όταν ο Ουάιλντ ήταν στη φυλακή, ο Ντάγκλας έλεγε: «Ο κόσμος με θεωρεί θύμα της μεγαλύτερης ηλικίας του και της σοφίας του… Όλα αυτά απέχουν πάρα πολύ από την πραγματική αλήθεια. Δεν ήταν αυτός που με αποπλάνησε, εγώ (ασυναίσθητα) τον έσπρωξα στον γκρεμό». Ο Μπόζι τον σύστησε στον κόσμο του «πόρνου», την αντρική πορνεία, και ο Όσκαρ γοητεύτηκε απ’ αυτό που βρήκε.
Ο κόσμος θεωρούσε φρικτό να προσκαλώ σε γεύμα τα αμαρτωλά πράγματα της ζωής και να απολαμβάνω τη συντροφιά τους. Όμως εκείνοι, από την άποψη από την οποία εγώ, ως καλλιτέχνης της ζωής, τους προσέγγιζα, ήταν ηδονικά πρόστυχοι και ερεθιστικοί. Ήταν σαν να γευμάτιζα με πάνθηρες. Ο κίνδυνος ήταν το ήμισυ της έξαψης… Για μένα ήταν τα πιο λαμπερά επιχρυσωμένα φίδια. Το δηλητήριό τους ήταν μέρος της τελειότητάς τους.

Μέρλιν Χόλαντ : Όσκαρ Ουάιλντ. Η ζωή και το έργο του (Ψυχογιός)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 29 Απριλίου του 1895, ο Όσκαρ Ουάιλντ γράφει στον Μπόζι από την φυλακή:

«Αγαπημένο μου αγόρι, να είσαι βέβαιος για την αιώνια, αθάνατη αγάπη μου. Αν τελικά η μοίρα μου είναι η ατίμωση και η φυλακή, θέλω να ξέρεις πως θα υπομείνω κάθε συμφορά καρτερικά, με την αγάπη που σου έχω και την ιδέα -αυτή την ιερή πίστη που ζει ακόμη μέσα μου, πως μ' αγαπάς κι εσύ το ίδιο...

Εσύ καλό μου αγόρι, αγόρι με καρδιά σαν του Χριστού, να πας στην Ιταλία και να ησυχάσεις και να γράψεις τα όμορφα ποιήματά σου. Μην εκθέτεις τον εαυτό σου στην Αγγλία. Αν κάποια μέρα, στην Κέρκυρα ή σ' άλλο κάποιο πανέμορφο νησί, φτιάξουμε ένα μικρό σπιτάκι και ζήσουμε μαζί, η ζωή θα είναι πραγματική ζωή (...) Περίμενέ με. Ω, περίμενέ με. Σου έχω τόση αγάπη. Δεν πρόκειται να σβήσει μέχρι που να βρεθούμε πάλι μαζί».

Ανώνυμος είπε...

Από το site των εκδόσεων Ψυχογιός:

Ο Μέρλιν Χόλαντ είναι ο μοναδικός εγγονός του Όσκαρ Ουάιλντ. Πατέρας του ήταν ο Βίβιαν Χόλαντ, δεύτερος γιος του μεγάλου συγγραφέα. Η οικογένεια του Ουάιλντ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της σε Χόλαντ μετά την καταδίκη του Όσκαρ σε φυλάκιση. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με τη ζωή και το έργο του διάσημου παππού του και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις.

Στο βιβλίο αυτό o Χόλαντ εξετάζει αντικειμενικά τη σχέση ανάμεσα στον Όσκαρ και το ευρύτερο περιβάλλον του, καθώς και τη βαθιά επίδραση της ιρλανδέζικης καταγωγής του και τα αίτια της ολοφάνερης αυτοκαταστροφικής εμμονής του.

Είναι ένα επετειακό λεύκωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Όσκαρ Ουάιλντ και στις σελίδες του παρουσιάζεται πλήθος φωτογραφιών από τα οικογενειακά αρχεία, γελοιογραφίες που γέννησε η περιοδεία του στην Αμερική καθώς και σπάνια στιγμιότυπα των
τελευταίων χρόνων του στην Ιταλία, τραβηγμένα με τη δική του φωτογραφική μηχανή. Επίσης, γίνεται λεπτομερής αναφορά στο συγγραφικό έργο του Ουάιλντ και
συγκεκριμένα σε βιβλία-σταθμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Ντε Προφούντις», «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ» κ.λπ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στον πρόλογο τoυ λευκώματος γράφει:

«Το παρόν λεύκωμα είναι ένα εικονοστάσι, ένα ταμείο μνήμης, μια κιβωτός που διασώζει το έργο ζωής, ένα υπέροχο τραγικό ποίημα του Όσκαρ Ουάιλντ. Έργο του εγγονού του, έργο μεταμέλειας μιας οικογένειας, μιας γενιάς και μιας κοινωνίας, που κυριολεκτικά δολοφόνησε έναν άνθρωπο ο οποίος επιθύμησε βαθιά να κάνει τη ζωή του τέχνημα και μόρφωμα ελευθερίας. Ο Ουάιλντ προκάλεσε με το έργο του, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του και το έργο του και το έργο τέχνης της ζωής του. Η αστική μυωπική ηθική πίσω από την αστραφτερή σεμνοτυφία της βεντάλιας του κρύβει μιαν ανελέητη κρεατομηχανή που συνθλίβει κάθε προσπάθεια, κάθε χειρονομία που απειλεί την εφησυχασμένη ισορροπία τρόμου του κατεστημένου ήθους. Ο Ουάιλντ κολύμπησε ενάντια στον ρου του ποταμού και τον ρούφηξε το πηγάδι των προκαταλήψεων».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ένα ακόμα βιβλίο του Merlin Holland, το «Oscar Wilde, Μια Ζωή Επιστολές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ηλέκτρα" με την επιμέλεια του Γιώργου Μπλάνα.

Πρόκειται για το συναρπαστικό μυθιστόρημα της ζωής του Όσκαρ Ουάιλντ, γραμμένο από τον ίδιο, επιστολή-επιστολή. Από τις φιλίες των μαθητικών χρόνων, την θρυλική περιοδεία στην Αμερική και την επιτυχία της δεκαετίας του 1890, μέχρι την δυσφήμιση, την δίκη, την φυλάκιση, την εξορία και τον αναπάντεχο θάνατό του στο Παρίσι. Ο Μέρλιν Χόλαντ, συγκέντρωσε περισσότερες από 400 επιστολές του παππού του, αφήνοντάς τον να αφηγηθεί μόνος του την ταραγμένη ζωή του, με το χιούμορ και την σκληρότητα ενός ιδιοφυούς ανθρώπου, που βρέθηκε από την κορυφή της διασημότητας στην άθλια θέση του παρία.