Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2005

No 165

Image Hosted by ImageShack.us
Mike Bliss (Μ.Βρετανία)
.
Είχαν φιληθεί μόνο μια φορά, αργά μια αυγουστιάτικη νύχτα, στον καναπέ του διαμερίσματος του Μπεν, το φως από τις λάμπες του δρόμου έμπαινε στο δωμάτιο από τα ψηλά παράθυρα. Νωρίτερα, καθώς περνούσαν αργά αργά τη γέφυρα γυρίζοντας από το Μπάτερσι, ο Όουεν του είχε διηγηθεί την ιστορία εκείνου και της αδερφής του, τότε που τους είχαν στείλει να ψάξουν για τη μητέρα τους : περπατούσαν στο λιβάδι που οδηγούσε στο δάσος, όπου η μητέρα τους συνήθιζε να πηγαίνει τα πρωινά. Έπιασε βροχή και τα δυο παιδιά έγιναν μούσκεμα πριν φτάσουν στις βαλανιδιές, όπου κοίταξαν προς τα πάνω και είδαν το ψηλόλιγνο κορμί της μητέρας τους με το μπεζ πανωφόρι, το πρόσωπο της άψυχο, να στροβιλίζεται στον αέρα. Είπε στον Μπεν πως η αδερφή του – δώδεκα χρονών τότε – τον πήρε αμέσως στην αγκαλιά της, του έκλεισε τα μάτια να μη βλέπει το φριχτό θέαμα και του ψιθύρισε στο αυτί, «Θα τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε». Μια ιστορία που δεν την είχε πει ποτέ σε κανένα. Κι όταν εκείνος κι ο Μπεν τελείωσαν ένα ακόμη μπουκάλι κρασί, έγειραν στον καναπέ, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, χαϊδεύοντας ο ένας τα μαλλιά του άλλου.
«Δεν μπορώ να το κάνω», είπε ψιθυριστά ο Μπεν καθώς ο Όουεν ακουμπούσε το κεφάλι του πάνω στο στήθος του.

Άνταμ Χάσλετ : Δεν είστε ξένος εδώ (Ωκεανίδα)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από το site των εκδόσεων «Ωκεανίδα»:

Εννέα διαφορετικές ιστορίες με σημερινούς ανθρώπους, σύγχρονα προβλήματα κι ένα λυρικό λόγο, άλλοτε χειμαρρώδη κι άλλοτε λιτό. Ματιές στο σύγχρονο κόσμο, από έναν πολύ αξιόλογο νέο Αμερικανό συγγραφέα.

Ο νέος Αμερικανός συγγραφέας Άνταμ Χάσλετ κάνει το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία μ' ένα δύσκολο όσο και γοητευτικό είδος: το διήγημα. Εννέα διαφορετικές ιστορίες με κοινό χαρακτηριστικό σημερινούς ανθρώπους, σύγχρονα προβλήματα κι ένα λυρικό λόγο, άλλοτε χειμαρρώδη κι άλλοτε λιτό.

Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στην καρδιά και στο μυαλό ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής. Στα διηγήματά του συμπυκνώνει κόσμους ολόκληρους, αισθήματα, παλιές πραγματικότητες και νέες αλήθειες. Γράφει για τον έρωτα και την τιμή, για τη συμπόνια και τη θυσία, με συναρπαστική ακρίβεια και λεπτό χιούμορ.

«Ο αναγνώστης δεν θα χαρεί απλώς τις ιστορίες του,αλλά θα νιώσει και πιο δυνατός που τις διάβασε».
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ
---------------------------

Ο Άνταμ Χάσλετ είναι απόφοιτος του κολεγίου Σουάρθμορ και του Εργαστηρίου Συγγραφέων της Αϊόβα, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική σχολή του Γέιλ. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά, και θεωρείται από τις πιο αξιόλογες νέες φωνές της αμερικανικής πεζογραφίας. Το "Δεν είστε ξένος εδώ" είναι το πρώτο του βιβλίο.
-----------------------------

ΣXOΛΙΑ ΤΥΠΟΥ:

Οι ήρωες του Αμερικανού Άνταμ Χάσλετ στο "Δεν είστε ξένος εδώ" είναι συνήθως άνθρωποι μοναχικοί ή βουβά απελπισμένοι, που αναζητούν αγάπη, φιλία, κατανόηση. Ό,τι ζητούν πια οι περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή εποχή που βρίσκονται σε κρίση...
Εκεί έγκειται και η απήχηση που γνώρισε ήδη στη χώρα του. Στο γεγονός ότι απευθύνεται με ευθύτητα στο σύγχρονο άνθρωπο.

(Κατερίνα Δουζένη, περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, Νοέμβριος 2003)

Ανώνυμος είπε...

(η μετάφραση είναι του Αλέξη Εμμανουήλ)