Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

No 378

ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Θα έκανες τα πάντα για μένα;
Η Ντηλ νεύει καταφατικά
ΝΤΙΛ: Τα πάντα
Ο Φέργκους παίρνει ένα ψαλίδι για να κουρέψει τα μαλλιά της. Η Ντηλ ανασηκώνει το κεφάλι της.
ΝΤΙΛ: Μη –
ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Είπες τα πάντα, Ντιλ –
ΝΤΙΛ: Μια καοπέλα πρέπει να βάζει κάποια όρια –
ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Θέλω να σε μεταμορφώσω σε άντρα, Ντιλ…
Τον κοιτάζει.
ΝΤΙΛ: Γιατί;
ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Είναι μυστικό.
ΝΤΙΛ: Θα σ’ αρέσω περισσότερο έτσι, Τζίμι;
ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Ναι.
ΝΤΙΛ: Και δεν θα ‘ αφήσεις;
ΦΕΡΓΚΟΥΣ: Όχι
ΝΤΙΛ: Το υπόσχεσαι;
Φεργκους: Το υπόσχομαι.
.
Νιλ Τζόρνταν: Το παιχνίδι των λυγμών [το σενάριο] (Κέδρος)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aπό ΤΟ ΒΗΜΑ, 28 Φεβρουαρίου 1999

Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης:

[...] Ο Νιλ Τζόρνταν συνεχίζει την παράδοση των μεγαλύτερων σε ηλικία και καλύτερων ιρλανδών συγγραφέων: Γουίλιαμ Τρέβορ (εκδ. Οδυσσέας), Τζον Μπάνβιλ (εκδ. Εστία, Καστανιώτης), Τζον Μακ Γκάχερν (εκδ. Ζαχαρόπουλος), Μπράιαν Μουρ (εκδ. Ψυχογιός). Στη δεκαετία του '80, καθώς οι σημαντικότεροι συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας ήταν bi-cultural (Σάλμαν Ρούσντι, Καζούο Ισιγκούρο, Μπεν Όκρι, Κάριλ Φίλιπς), το Λονδίνο κατέστη κέντρο παραγωγής διεθνούς μυθιστορήματος γραμμένου στην αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονα όμως ανθούσε και η τοπική λογοτεχνία με προεξάρχουσα την ιρλανδική. Η Ιρλανδία ανέκαθεν υπήρξε τόπος λογοτεχνικής «εισαγωγής» στην αγγλική γλώσσα, τα τελευταία όμως χρόνια η συμβολή της έγινε πιο δυναμική.

Οι ιρλανδοί συγγραφείς, πέρα από τη λογοτεχνική και ποιητική τους παράδοση, είναι φορείς της διαταραγμένης ιστορίας της χώρας τους για την ανεξαρτησία και του συνεχιζόμενου διχασμού στον Βορρά καθολικών και διαμαρτυρομένων. Όπως γράφει στο «London Review of Books» του Ιανουαρίου 1999 ο κατά τη γνώμη μας πολύ καλός ιρλανδός συγγραφέας Colm Toibin (γενν. το 1956), δεν νοείται πλέον αγγλική λογοτεχνία χωρίς την επίδραση της ιρλανδικής και, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ιρλανδική, η εβραϊκή και η gay λογοτεχνία δεν βρίσκονται πια στην περιφέρεια αλλά στο κέντρο ανανεώνοντάς το συνεχώς. Ο Toibin ξεκινάει από τις διαπιστώσεις που έκανε ο Μπόρχες σε ένα δοκίμιό του το 1932 για τη συμβολή του εβραίου καλλιτέχνη στον δυτικό πολιτισμό και του ιρλανδού συγγραφέα στην αγγλική λογοτεχνία: «Ήταν αρκετό το γεγονός να είσαι Ιρλανδός και διαφορετικός». Ακριβώς αυτό ομολογεί και ένας ήρωας του Τζόρνταν: «Καλύτερα να είμαι παράταιρος εδώ παρά να έχω προσαρμοστεί στο Λονδίνο, όπου τα πάθη είναι ορθολογικά».

Τα διηγήματα «Νύχτες στην Τυνησία», η νουβέλα «Το όνειρο ενός τέρατος» καθώς και το βραβευμένο με όσκαρ σενάριο «Το παιχνίδι των λυγμών» (Α Neil Jordan Reader) κυκλοφόρησαν το 1997 σε ενιαία έκδοση του Κέδρου και σε άψογη μετάφραση της Λίλυς Εξαρχοπούλου. Το μυθιστόρημα «Ανατολή με το τέρας της θάλασσας» (Sunrise with a Sea Monster) κυκλοφόρησε τέλος του 1998 στην επίσης καλή μετάφραση της Σοφίας Ανδρεοπούλου.

Ο Νιλ Τζόρνταν απέδειξε ότι η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος μπορούν να συνυπάρχουν διατηρώντας παράλληλα τη «γλώσσα» τους. Ως σκηνοθέτης δεν λογοτεχνίζει στις ταινίες του και ως συγγραφέας δεν γράφει σεναριακά, παρ' ότι η ατμόσφαιρα και η θεματολογία και στις ταινίες και στα βιβλία του αναδύονται από τον προσωπικό κόσμο του δημιουργού τους.

Εκτός από τα πρωτότυπα σενάρια που έγραψε ο ίδιος ο Νιλ Τζόρνταν βασίστηκε και σε βιβλία άλλων συγγραφέων. Σε μια ιστορία της Αντζελα Κάρτερ για την ταινία «Η παρέα των λύκων», στο μυθιστόρημα «Ραντεβού με ένα βρικόλακα» της Ανν Ράις και πρόσφατα στο βιβλίο του ιρλανδού συγγραφέα της νεότερης γενιάς Πάτρικ Μακ Κέιμπ «Ο παραγιός του χασάπη» (εκδ. Εξάντας).
~~~~~~~~~~~~

Το σύντομο βιογραφικό σημείωμα είναι από το greekbooks.gr

Νιλ Τζόρνταν: Γεννήθηκε στο Σλίγκο της Ιρλανδίας το 1950. Έχει εκδόσει δύο μυθιστορήματα: “Το παρελθόν”, “Το όνειρο ενός τέρατος”. Η συλλογή διηγημάτων του “Νύχτες στην Τυνησία” απέσπασε το βραβείο λογοτεχνίας της Guardian το 1979. Γνωστές ταινίες του Τζόρνταν είναι: “The Company of Wolves”, “Mona Lisa”, “High spirits”, “We’re no Angels”, “The Miracle” και φυσικά “Το Παιχνίδι των Λυγμών” που προτάθηκε γιά Όσκαρ το 1993. Πρόσφατα έργα του η “Συνέντευξη με ένα βρυκόλακα” που βασίζεται πάνω στο ομότιτλο βιβλίο της Αν Ράις και Μάικλ Κόλινς “Ο Επαναστάτης”.

Ανώνυμος είπε...

«Το παιχνίδι των λυγμών» ήταν η ταινία που χάρισε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση και καθιέρωσε οριστικά στον κινηματογράφο τον Νιλ Τζόρνταν ο οποίος δέκα χρόνια πριν είχε κάνει το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης με το φιλμ Angel (Danny Boy). Ο πολυβραβευμένος Ιρλανδός δημιουργός είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως συγγραφέας και το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα «Νύχτες στηνΤυνησία» εκδόθηκε το 1976. Έκτοτε εξέδωσε τρία μυθιστορήματα και το συγγραφικό του έργο έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες με την σκηνοθετική και σεναριογραφική σφραγίδα του Νιλ Τζόρνταν:

- Mόνα Λίζα (Mona Lisa) - 1986
- Το παιχνίδι των λυγμών (The crying game) - 1992
- Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα (Interview with the vampire: The Vampire chronicles) - 1994
- Μάικλ Κόλλινς, ο επαναστάτης (Michael Collins) - 1996
- Το τέλος μιας σχέσης (The end of the affair) - 1999
- Εφιαλτικά όνειρα (In dreams) - 1999
- Ο καλός κλεφτης (The good thief) - 2003
- Πρόγευμα στον Πλούτωνα (Breakfast on Pluto) – 2004

...και ταινίες που υπέγραψε ως σκηνοθέτης, παραγωγός ή συγγραφέας:

- Δεν είμαστε άγγελοι (We`re no angels) - 1989
- Οι ηθοποιοί (The actors) - 2003
- Διάλειμμα (Intermission) - 2003