Τρίτη, Απριλίου 04, 2006

No 292

Image Hosted by ImageShack.us Diego Rivera (Μεξικό)
.
Η λαίδη Σλαίην δεν απάντησε, έβαλε μόνο το χέρι της στο κεφάλι της κοπέλας που ήταν ακουμπισμένο στα γόνατα της. Ήταν πολύ συγκινημένη για ν’ απαντήσει. Προτίμησε ν’ αφήσει τη δροσερή φωνή να συνεχίσει και φανταζόταν ότι η ίδια μιλούσε ξαναζωντανεύοντας τα εφηβικά της χρόνια και ξεγελώντας τον εαυτό της με την ιδέα ότι επιτέλους είχε βρει ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να εμπιστευθεί τις σκέψεις της. Ήταν γριά, ήταν κουρασμένη, πρόθυμα αφέθηκε να χαθεί μέσα στη γλυκιά αυταπάτη. Να ήταν τάχα ένας απόηχος από το παρελθόν αυτό που είχε ακούσει; Μήπως τα χρόνια είχαν ξαναγυρίσει με κάποια διαφορά; Άφησε τα δάχτυλα της να παίζουν με τα μαλλιά της Ντέμπορα κι επειδή τα βρήκε κοντά αντί μακριά με μπούκλες υπέθεσε αόριστα πως είχε βάλει μπροστά τα νεανικά της σχέδια για ν’ αποδράσει. Το είχε πραγματικά σκάσει από το σπίτι της;

Vita Sackville-West: Το Πάθος της Λάιδης Σλαίην (Γκοβόστης)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H κυρία Σλόαν, είναι μια γηραιά αριστοκράτισα που στο τέλος της ζωής της αποφασίζει να κάνει όσα πράγματα δεν της είχε επιτρέψει η ζωή της μέχρι τότε. Έχοντας καταπνίξει για ολόκληρες δεκαετίες την προσωπικότητά της και έχοντας υποταχθεί πλήρως στον σύζυγό της που απαιτούσε να τον υπακούει γιατί «έτσι επέβαλαν οι καιροί και η θέση του», όταν αυτός πεθαίνει αποφασίζει να αλλάξει τροχιά στην προσωπική της ιστορία. Η κυρία Σλόαν που είχε περιοριστεί στο ρόλο της καλής συζύγου και μητέρας και είχε ζήσει στη σκιά αυτού του δεσποτικού ανθρώπου, αφηφά τις επιθυμίες των παιδιών της και αρνείται να εφαρμόσει τα σχέδια που έκαναν για την υπόλοιπη ζωή της. Η γυναίκα που είχε παραδοθεί άνευ όρων στις υποχρεώσεις του γάμου της και είχε επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του συζύγου της και στις απαιτήσεις των παιδιών της, σοκάρει την συντηρητική οικογένειά της. Είναι αποφασισμένη, έστω και στη δύση του βίου της, μετά από εβδομήντα χρόνια υποταγής, να ζήσει όπως αυτή θέλει: Με όνειρα, στοχασμό, αναμνήσεις. Επιβάλλει τη θέλησή της και αποσύρεται σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι. Αναλογίζεται τις χαμένες νεανικές φιλοδοξίες της αλλά ξέρει κιόλας ότι η ζωή που έζησε είχε και την αξία της. Βρίσκει το πάθος στην ελευθερία της επιλογής και μεταλαμπαδεύει τη γνώση και την εμπειρία της, σε ένα μέλος της οικογένειάς της που καταλαβαίνει τη σπουδαιότητά τους.

Πηγές: poetryconnection.net, kruse.co.uk

Ανώνυμος είπε...

Η Βίτα (Βικτώρια-Μαίρη) Σακβιλ Γουέστ (1892-1962) προκαλούσε έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα σε όσους την γνώριζαν. Εγωπαθής, αδάμαστη και με φλογερή ιδιοσυγκρασία προσείλκυε ισόβιους θαυμαστές, άνδρες και γυναίκες, ο δε ασυνήθιστος τρόπος ζωής και οι αριστοκρατική συμπεριφορά της, προκαλούσε εχθρότητα αλλά και θυμηδία. Τα σκαμπανεβάσματα της ζωής της, ο δεσμός της με την περιώνυμη συγγραφέα και, κυρίως, κοσμική Violet Trefusis, η ερωτική σχέση της με την Virginia Woolf - που παρήγαγε το αριστούργημα "Ορλάντο" και που η V.W. της έχει αφιερώσει -, η αντισυμβατική σχέση με το σύζυγό της, έχουν εξιστορηθεί κατά γράμμα πολλές φορές. Ίσως καμμιά άλλη ιδιωτική ζωή του προηγούμενου αιώνα δεν έχει τεκμηριωθεί όπως αυτή της Βίτα Σάκβιλ Γουέστ.

Η ίδια δήλωνε ότι πάνω απ΄όλα ήταν ποιήτρια, και εκτός από την ποίηση, στο πλούσιο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνοται 13 μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, βιογραφίες, ιστορικές μελέτες, ταξιδιωτικά, άρθρα και ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων κηπουρικής που περιλαμβάνουν τα άρθρα της από την αντίστοιχη στήλη του Observer.

Το βιβλίο της «Το Πάθος της Λάιδης Σλαίην» [μετ: Άννα Τσουρλάκη και Ισμήνη Πολίτη], μπορούμε να πούμε ότι απηχεί τις απόψεις της μεγάλης της φίλης Βιρτζίνια Γουλφ, έτσι όπως εκφράστηκαν στο «Ένα δικό σου δωμάτιο», το βιβλίο-ορόσημο της γυναικείας χειραφέτησης.

Πηγές: todayinliterature.com, beginyouradventure.co.uk