Σάββατο, Απριλίου 22, 2006

No 300

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
.
*****
.
Από άποψη λοιπόν θετέου δικαίου – εν όψει των όσων προαναφέρθηκαν – και με σκοπό την αποτελεσματικότερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, χρήσιμη θα είναι η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, η θεσμοθέτηση της ελεύθερης ένωσης μεταξύ δυο ανθρώπων, ανεξαρτήτως του αν ανήκουν σε διαφορετικό ή στο ίδιο φύλο, η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των τρανσεξουαλικών και ίσως, τέλος, η θέσπιση ενός ειδικού νόμου που να προστατεύει τα μέλη των σεξουαλικών μειονοτήτων από τις όποιες διακρίσεις υφίστανται στην καθημερινή πρακτική, σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως π.χ. στη μίσθωση κατοικίας, στον χώρο των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Γιώργος Δουκουμετζίδης: Προβλήματα Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Καστανιώτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"347 να ’ναι οι ώρες του"
του Δημήτρη Τσαμπρούνη

1950. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που αποποινικοποιεί την (ανδρική) ομοφυλοφιλία. Ωστόσο, στο νέο Ποινικό Κώδικα παραμένει ένα άρθρο που ποινικοποιεί συγκεκριμένες συμπεριφορές. Σύμφωνα με το άρθρο 347, τιμωρείται αυτεπάγγελτα η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων, η οποία τελείται:

- με κατάχρηση μιας σχέσεως εξαρτήσεως που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία·
- από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από 17 ετών·
- από κερδοσκοπία και
- κατ’ επάγγελμα.

Οι συμπεριφορές που αναφέρονται στο 347 μπορούσαν κατά τη γνώμη του νομοθέτη να πλήξουν τον άντρα ως στυλοβάτη μιας παραδοσιακής πατριαρχικής κοινωνίας, ο οποίος έπρεπε να τυγχάνει αυξημένης προστασίας στο θέμα που ακριβώς μπορεί να πληγεί ο «ανδρισμός». Αν και μεσολάβησαν αρκετές αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα, το συγκεκριμένο άρθρο ουδέποτε διαγράφτηκε. Η χώρα μας παραμένει μια από τις εξαιρέσεις σε όλη την ΕΕ, διατηρώντας έναν νόμο που αντιβαίνει ολοφάνερα σε μια από τις βαθύτερες αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος: στην αρχή της ισότητας.
[...]
Η θέση των Ευρωπαϊκών Οργάνων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καλέσει κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να προχωρήσουν στην κατάργηση παρόμοιων διακρίσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει χώρες των οποίων τα εθνικά δικαστήρια εξέδωσαν αποφάσεις που βασίζονταν σε νόμους παρεμφερείς με τον 347. Ανάλογες παρεμβάσεις έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ. H κατάργηση νόμων που δημιουργούσαν διακρίσεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό ήταν από τις προϋποθέσεις για την ένταξη των νέων κρατών μελών την 1 η Μαΐου 2004. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ένωση όπου ισχύουν τέτοιοι νόμοι, αφού εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με το πνεύμα προστασίας από διακρίσεις που διακατέχει την Ένωση,. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατάργησαν παρόμοιους νόμους στην ενταξιακή τους πορεία, ενώ στη γείτονα Τουρκία δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση, ούτε στο όριο συναίνεσης, ούτε αλλού, λόγω σεξουαλικής προτίμησης.

Aπό το 10%, τεύχος 6