Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

No 481

Image Hosted by ImageShack.usAndy Warhall(ΗΠΑ)

* Ο Τρούμαν Καπότε μου είπε μια φορά ότι ορισμένα είδη σεξ είναι στο σύνολό τους τέλειες εκδηλώσεις νοσταλγίας, και νομίζω ότι αυτό αληθεύει. Άλλα είδη σεξ έχουν μέσα τους νοσταλγία σε βαθμό που ποικίλλει, από λίγη ως πολλή, νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να πει κανείς με σιγουριά πως το σεξ στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει κάτι να κάνει με κάποια μορφή νοσταλγίας για κάτι.
Το σεξ είναι, μερικές φορές, η νοσταλγία για την εποχή που το θέλατε.
Το σεξ είναι η νοσταλγία του σεξ.

* Οι φαντασιώσεις είναι που δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους. Αν δεν είχατε φαντασιώσεις δε θα είχατε προβλήματα, γιατί απλά θα παίρνατε ό,τι υπήρχε. Τότε όμως δε θα είχατε και ειδύλλια, γιατί το ειδύλλιο είναι να βρεις τη φαντασίωσή σου σε κάποιον που δεν την έχει. Ένας φίλος μου λέει: «Αγαπούν σ’ εμένα τον άντρα που δεν είμαι».

Η φιλοσοφία του Αντυ Γουώρχολ. Από το Α στο Β και πάλι απ’ την αρχή (σέλας)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Η φιλοσοφία του Άντυ Γουώρχολ: από το Α στο Β και πάλι από την αρχή», που προσθέτει σήμερα στην Gay Bιβλιογραφία o ReyCorazón, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1986 σε μετάφραση Ιουλίας Ραλλίδη.

Με το βιβλίο του αυτό (The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again), που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1975, ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης (1928-1987), προσπάθησε - και το πέτυχε - να καταστήσει τη φιλοσοφία προσιτή στο πλατύ αναγνωστικό κοινό, ώστε να μην παραμείνει κτήμα των μεμυημένων, μόνον. Μέχρι την έκδοση αυτού του βιβλίου η φιλοσοφία υπήρξε κάτι πολύ αφηρημένο και είχε ξεχαστεί το ότι θα μπορούσε να είναι κτήμα άλλων εκτός των ακαδημαϊκών. Ο Άντυ Γουόρχολ, όμως, γράφοντας με τη γλώσσα που μιλούν οι "καθημερινοί" άνθρωποι κατάφερε να κάνει τις φιλοσοφικές έννοιες "εύπεπτες", κατανοητές και αφομοιώσιμες.

Το βιβλίο, που μεγάλο μέρος του υλικού του προέρχεται από καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες και από απομαγνητοφώνηση κασετών που ο Α.W. ηχογραφούσε όταν ταξίδευε, σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και η μεγάλη πλειοψηφία των αμερικανών που μέχρι τότε τον γνώριζε μόνον ως καλλιτέχνη, συνειδητοποίησε πόσο φωτεινό πνεύμα ήταν και ποια ήταν η κεντρική ιδέα της τέχνης του. Μέσα στα δεκαπέντε κεφάλαια του βιβλίου του, ο A.W. μεταφέρει, μεταξύ άλλων, τις παρατηρήσεις και τις αξίες του για τον έρωτα και το σεξ, για την ομορφιά, την επιτυχία και τη φήμη, για τον χρόνο και τον θάνατο, για την εργασία, την οικονομία και το χρήμα, για την τέχνη...

Αλλά, πέρα από τις έννοιες, το βιβλίο, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τον ίδιο τον πολυτάλαντο και ιδιοφυή καλλιτέχνη και να καταλάβεις πόσο ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή προσωπικότητα υπήρξε. Γράφει για τα παιδικά του χρόνια στο McKeesport της Πενσυλβάνια, τις καλές και τις κακές μέρες στο Big Apple (παρατσούκλι της Νέας Υόρκης), την έκρηξη της καριέρας του, κατά τη δεκαετία του 60, και την ζωή του με τις διασημότητες.


(σύνθεση πληροφοριών από διάφορες ξένες πηγές)