Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

No 267

«Είστε η γιαγιά του Νέστορα, απ’ ό,τι ξέρω. Και μένετε μόνη σας με τ’ ορφανό. Εσείς είστε η κηδεμών του;»
«Μάλιστα, αλλά τι τρέχει με το παιδί;»
«Θέλω να σας τονίσω ότι αυτό που κάνω εγώ σήμερα πολύ λίγοι γυμνασιάρχες θα το ‘καναν. Εγώ, τιμώντας το αξίωμά μου, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ειδοποιήσω για κάτι που υπέπεσε στην αντίληψή μου. Βέβαια, για να δώσουμε λύση σ’ αυτό, θα ‘θελα αντί για σας να έχω έναν άντρα απέναντί μου να του μιλήσω. Αλλιώς θα το λύναμε το πρόβλημα!»
«Πείτε μου επιτέλους κι αν χρειαστεί, θα φωνάξουμε το γιο μου τον Σωτήρη να βοηθήσει. Αλλά προς Θεού! Πείτε μου, είναι κάτι πολύ σοβαρό;»
«Κυρία μου, λυπάμαι γι’ αυτό που θα σας πω, αλλά ο εγγονός σας είναι ομοφυλόφιλος».
«Τι είπατε;»
«Ακριβώς αυτό που είπα. Με άλλα λόγια δεν είναι άντρας».
Αφού πάγωσε για αρκετή ώρα η κυρα-Μαγδαληνή κι αφού έπεσε βαριά σιωπή, συνήλθε ξαφνικά από το σοκ.
«Είστε ευχαριστημένος με την επίδοση του στα μαθήματα και με τη συμπεριφορά του; Αν ναι, δεν έχουμε τίποτ’ άλλο να πούμε», είπε κι έφυγε από το γραφείο του γυμνασιάρχη χτυπώντας με αρκετή δύναμη την πόρτα.

Βεατρίκη Σαϊας-Μαγρίζου: Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή (Καστανιώτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τόρης είναι το χαϊδευτικό με το οποίο η γιαγιά Μαγδαληνή φωνάζει τον εγγονό της, τον Νέστορα. Το παρελθόν που κουβαλούν οι δυο τους, είναι βαρύ και ασυγχώτητο για ένα μικρό χωριό. Τόσο, που τους αναγκάζει να φύγουν για να τους δεχτεί χρόνια αργότερα.

Ο Νέστορας είναι ένα γλυκό παλικάρι που ζει την ομοσεξουαλικότητά του και συμπορεύεται με την κυρά Μαγδαληνή σε μια ζωή ήσυχη, αλλά χωρίς την ασφάλεια και την τρυφερότητα των συγγενικών σχέσεων. Την τρυφερότητα όμως την αναπτύσσουν μεταξύ τους, μα και κάνοντας φίλους. Η κυρά Μαγδαληνή, μια δυνατή γυναίκα, ζει μόνον γι αυτόν: Για τον Νέστορά της, “που Τόρη τον φώναζε αυτή”.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1997 και είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Βεατρίκης (Μπέττυ) Σαϊάς Μαγρίζου. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η «Πολυξένη» και έχει ακόμα γράψει 2 θεατρικά έργα και το θεατρικό αναλόγιο "Λε Χάϊμ - Στη Ζωή", . Σπούδασε Οικονομικά στο Α.Π.Θ. και ζει με την οικογένειά της στην Λάρισα.

(η περιγραφή του βιβλίου και τα βιογραφικά στοιχεία είναι από το greekbooks.gr και το site του Καστανιώτη)
~~~~~~~~~~~~

(το θεατρικό αναλόγιο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν των Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων, που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στις 5 Νοεμβρίου του 2000, και το σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Κολώνας - βλ. καταχώρηση Νο.18)
kis.gr