Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007

No 477

Image Hosted by ImageShack.usDavid Wojnarowicz (ΗΠΑ)

Είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του Νιλ και η κορυφή του κεφαλιού μου χτυπάει στο κεφαλάρι, επειδή ο πούτσος του βρίσκεται ανεξήγητα μέσα στο λαιμό μου. (…) Ο αέρας μπαίνει στα ρουθούνια μου σε διαστήματα ανάλογα των ωθήσεων των γοφών του. Ο Νιλ σπρώχνει’ εισπνέω αέρα. Ο αέρας βγαίνει από το στόμα μου, σπρώχνει γύρω από το καβλί του.
Το τριχωτό τρίγωνο έρχεται κατά πάνω μου, απομακρύνεται, έρχεται, φεύγει, έρχεται φεύγει, έρχεται, φεύγει.
«Γαμιόλη», λέει ο Μπούκμαν, δαγκώνοντας τη ξέλη στον αλερα, σαν να κόβει με τα δόντια του ένα κομμάτι κρέας.
Μυρίζει παράξενα. Σχεδόν μοιάζει με φαγητό, λες και θα μπορούσες να φας αυτή τη μυρωδιά. Μμμ, υποθέτω ότι όντως τρώω τη μυρωδιά. Αλλά δε μοιάζει με κανένα φαγητό που έχω φάει. Είναι κάπως σαν τυρί, ίσως; Αλλά πιο σκούρα, πιο ζεστή, πιο γλυκερή.
Το κεφάλι μου με πεθαίνει στο πόνο. Συνεχίζει να χτρυπάει, να χτυπάει πάνω στο κεφαλάρι. Και το κεφαλάρι χτυπάει στον τοίχο. Κάνουμε πολύ θόρυβο.
Τα μάτια μου έχουν βουρκώσει.
Ποτέ πριν δεν είχα ανοίξει τόσο πολύ το στόμα μου. Είναι εξευτελιστικό. Αναρωτιέμαι πώς φαίνομαι με το στόμα έτσι ορθάνοιχτο και τα μάτια γεμάτα δάκρυα. Νιώθω τα σάλια μου να τρέχουν στο λαιμό μου και θέλω να τα σκουπίσω, αλλά δεν μπορώ να κουνήσω τα χέρια μου, τα μπράτσα μου. (…)
Και τότε το μαύρο τρίγωνο συνθλίβεται στο πρόσωπό μου. Δεν μπορώ καθόλου να αναπνεύσω από τη μύτη. Βλέπω μόνο μαύρο.
Ο λαιμός μου γεμίζει με υγρό.

Augusten Burroughs: Οικογένεια της συμφοράς (IntroBooks)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oι πληροφορίες για το βιβλίο είναι από το greekbooks.gr:

O συγγραφέας και δημοσιογράφος Augusten Burroughs έχει χαρακτηριστεί από το Entertainment Weekly ως ένας από τους δεκαπέντε πιο αστείους ανθρώπους στην Αμερική. Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος σε όποιον διαβάσει την "Οικογένεια της συμφοράς", τη συγκλονιστική του αυτοβιογραφία. Παιδί χωρισμένων γονιών, ο Burroughs μεγάλωσε με τον ψυχίατρο της μητέρας του και την οικογένειά του, σε ένα περιβάλλον γεμάτο κωμικές ιδιαιτερότητες και τραγικά περιστατικά. Καθώς τα όρια ανάμεσα στο σωστό και το λάθος γίνονταν δυσδιάκριτα, ο νεαρός Burroughs έχτισε το παζλ της προσωπικότητάς του αντλώντας ερεθίσματα από την ντίσκο κουλτούρα και τους τηλεοπτικούς ήρωες της δεκαετίας του '70. Όλες οι ιστορίες που αφηγείται ο Augusten Burroughs στην "Οικογένεια της συμφοράς" είναι αληθινές. Αν δεν ήταν τόσο εξωφρενικά κωμικές, θα αποτελούσαν το ημερολόγιο ενός εφήβου σε σύγχυση. Όμως, ο Burroughs κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από αυτή την ταραγμένη εφηβεία, αλλά και να διδαχτεί από τον παραλογισμό της και να χτίσει μια προσωπικότητα συναρπαστική και πολύπλευρη. "Η Οικογένεια της συμφοράς" μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Ryan Murphy, με πρωταγωνιστές τους Annete Benning, Brian Cox, Alec Baldwin, Joseph Cross και Gwyneth Paltrow.

«Αστείο και συγχρόνως διεστραμμένο». GQ

«Μια ξεκαρδιστική, αλλά και τρομακτική αυτοβιογραφία». Los Angeles Times

«Αν ο William Burroughs έγραφε ποτέ κωμωδία, θα ήταν κάπως έτσι». The New York Times

«Μια γκροτέσκα κωμική μίξη μεταξύ του John Waters και του David Sedaris». [βλ. καταχώρηση Νο.326)
Kirkus Reviews

«Mια ιστορία επιβίωσης που μένει αξέχαστη στον αναγνώστη». Booklist

«Αστείο, αλλόκοτο, υπερβατικό, συγκινητικό, τρυφερό, εκδικητικό, περιεκτικό... Επισκιάζει κάθε άλλη αυτοβιογραφία». The Washington Post

*
...και το σύντομο σημείωμα για τον συγγραφέα είναι από το site του Ελευθερουδάκη:

Ο Augusten Burroughs είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας των βιβλίων "Dry", "Magical Thinking" και "Possible Side Effects", όλα best sellers στις Η.Π.Α. Το "Entertainment Weekly" κατατάσσει τον Augusten μεταξύ των δεκαπέντε πιο αστείων ανθρώπων στην Αμερική. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και τη δυτική Μασαχουσέτη..
~~~~~~~~~~~~

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα (2007) μεταφράσθηκε από την Έλενα Τσουκαλά.