Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

No 451

Image Hosted by ImageShack.usLorenzo Tornabuoni(Ιταλία)

Ένας από τους πρώτους δηλωμένους γάλλους ομοφυλόφιλους του δέκατου ένατου αιώνα ήταν ο Άστολφ ντε Κουστίν (…). Σωστός grand seigneur ( και κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα μοντέλα για τον αλαζόνα Ντε Σαρλί του Προυστ) ο Κουστίν ζούσε ανοιχτά σε ένα ménage a trois με δυο άλλους άντρες. Ο ένας από τους εραστές του ήταν ο Εδουάρδος Σεντ-Μπαρμπ, ένα αδέκαρος Εγγλέζος, και ο άλλος ο Ιγνάτιος Γκουρόφσκι, ένας εντυπωσιακός και εξίσου αδέκαρος Πολωνός που αργότερα παντρεύτηκε μια κόρη ισπανού μονάρχη, μια από τις απογόνους του Λουδοβίκου ΙΔ’. (…) Ο Κουστίν ήταν εξίσου διάσημος για τον τρόπο ζωής του όσο και για το συγγραφικό του έργο (…)

Ένα από τα μεγάλα παράδοξα είναι ότι η Γαλλία – η χώρα που ανέθρψε μερικούς από τους πλέον περίφημους πρωτοπόρους ομοφυλόφιλους συγγραφείς αυτού του αιώνα ( Μαρσέλ Προυστ, Αντρέ Ζιντ, Ζαν Ζενέ, Ζαν Κοκτό και Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, για να αναφέρω μόνο μερικούς) – είναι απίσης η χώρα που σήμερα απορρίπτει σθεναρά την ίδια την ιδέα της γκέι λογοτεχνίας. Όπως επισήμανε ο Ντιντιέ Εριμπόν, ο συγγραφέας μιας σημαντικής βιογραφίας του Μισέλ Φουκό, αυτή η αντίδραση πάει πακέτο με μια γενικότερη απόρριψη στη Γαλλία για οτιδήποτε έχει την παραμικρή χροιά πολιτικής που βασίζεται στις μειονότητες ή στη νομιμοποίηση του φεμινισμού.

Έντμουντ Ουάιτ: Παρίσι (Μεταίχμιο)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο βιβλίο αυτής της καταχώρησης του ReyCorazón, ο συγγραφέας του, Edmund White, μας αποκαλύπτει ένα Παρίσι που δεν θα διαβάσουμε στους συνηθισμένους οδηγούς. Δεν είναι μια τυπική περιήγηση σε μνημεία, αξιοθέατα, μουσεία. Ο Ουάιτ γυρίζει το Παρίσι με τα πόδια, περιπλανιέται άσκοπα, πηγαίνει όπου τον οδηγεί η περιέργειά του, συλλέγει εντυπώσεις και τις μοιράζεται με τους αναγνώστες του. Εστιάζοντας περισσότερο στην γκέι προοπτική, όντας γενναιόδωρος με τα μυστικά του και έχοντας ο ίδιος σουλατσάρει επί δεκαέξι χρόνια στο Παρίσι, μας καλεί να βαδίσουμε στα χνάρια του και να δούμε τη ζωντανή, σαγηνευτική πόλη με διαφορετική ματιά από εκείνη του κλασικού τουρίστα. Με προσωπικές αναμνήσεις και σκαμπρόζικες ιστορίες, με λεπτομέρειες από τη γκέι παριζιάνικη ζωή, το γοητευτικό βιβλίο του Ουάιτ, προσφέρεται για διανοούμενους, εστέτ - ακόμη και για ηδονοβλεψίες-, αλλά κυρίως για ταξιδιώτες που προτιμούν να κινούνται σε οικείο περίγυρο και να βλέπουν τις πόλεις από διαφορετική οπτική γωνία, που είναι ταυτόχρονα προσωπική και ιστορική.

Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση πως ένας φίλος τού προσφέρει το μπράτσο του για έναν νωχελικό γύρο στην πόλη, του δείχνει αγαπημένα μέρη και στέκια και του διηγείται ιστορίες και δεν τον σέρνει, απλώς, στα αξιοθέατα σαν απρόσωπο τουρίστα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το βιβλίο προορίζεται μόνον για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στο Παρίσι – είναι και για όσους ταξιδεύουν νοερά ή απλώς τους αρέσει να διαβάζουν.