Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2006

No 336

Image Hosted by ImageShack.usJohn Carter( Μ. Βρετανία)

Η μαμά και ο μπαμπάς αντέδρασαν πρώτα με δυσπιστία. «Δεν μπορεί να είσαι γκέι! Κάνεις λάθος.» Ήταν τόσο αναστατωμένοι που με έστειλαν πίσω στο σχολείο και είπαν «Μην επιστρέψεις σπίτι μέχρι να σου πούμε ότι μπορείς.» Εκείνες ήταν οι πιο επίπονες λέξεις που έχω ακούσει ποτέ. Για μια φευγαλέα στιγμή σκέφτηκα την αυτοκτονία, αλλά είχα φίλους και ιερείς για να στραφώ για στήριξη. Δεν ήμουν μόνος.
Μετά από μερικές εβδομάδες αποκατέστησαν την επαφή μαζί μου. Συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να αποφύγουν το πρόβλημα. Έπειτα από το αρχικό σοκ, ένιωσαν ένα κύμα από συναισθήματα. Θυμός. Ήταν θυμωμένοι μαζί μου που τους προκάλεσα τόσο μεγάλο πόνο και που αρνιόμουν να δω ψυχίατρο. Ήταν θυμωμένοι με οποιονδήποτε που θα μπορούσε να με είχε «κάνει» γκέι – φίλους από το κολέγιο, τους ιερείς που με συμβούλευαν και, τελικά, με τους εαυτούς τους. Ένιωθαν ένοχοι και απορούσαν, «Πώς αποτύχαμε;» Φόβος. Γνώριζαν ότι είναι σκληρό να είσαι γκέι στην κοινωνία μας, και φοβόντουσαν ότι πετούσα την κολεγιακή μου μόρφωση και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Θλίψη. Ο «μικρός Ρίκυ» δεν ήταν πια ο ίδιος. Οι προσδοκίες τους από μένα, ειδικά μια γυναίκα και παιδιά, ξαφνικά τους αφαιρέθηκαν. Πολλά είχαν αλλάξει, και θρηνούσαν για τον χαμό των ονείρων τους για τη ζωή μου…και της δικής τους ζωής επίσης.

Αν Έρον (επιμ): 2 έφηβοι στους 20. Eκθέσεις γκέι και λεσβιών νέων (Γοργώ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από την Ελευθεροτυπία, 17/06/2005
(Βιβλιοθήκη)

Παρουσιάζουν ο Νίκος Ντόκας και ο Βασίλης Κ. Καλαμαράς

Η Αν Ερόν έχει εργαστεί με ομοφυλόφιλους εφήβους ως καθηγήτρια και σύμβουλος και επιμελήθηκε την αρχική έκδοση στην Αμερική του βιβλίου «Ενας έφηβος στους δέκα», το οποίο αργότερα εμπλούτισε με νέες μαρτυρίες και του έδωσε τον παρόντα τίτλο. Όπως λέει στο εισαγωγικό της σημείωμα:

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς ως κοινωνία αποτυγχάνουμε να παρέχουμε κρίσιμη πληροφόρηση και υποστήριξη σε νεαρά άτομα που αισθάνονται ότι ίσως να είναι διαφορετικά».

Περιλαμβάνονται σαράντα τρεις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις από νέους και νέες, όλοι τους κάτοικοι των ΗΠΑ, όπου είναι πρόδηλη η απόγνωσή τους εξαιτίας της συχνής κατακραυγής από το φιλικό και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ωστόσο, σε ορισμένες ιστορίες υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας κι ελπίδας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε νεαρά άτομα που αισθάνονται αμηχανία και αβεβαιότητα για τη σεξουαλικότητά τους, αλλά και σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιερωμένους. Συνοδεύεται από ελληνικό βιβλιογραφικό οδηγό με γκέι και λεσβιακή θεματολογία, καθώς και από συμβουλές για ασφαλή σεξουαλική επαφή.
~~~~~~~~~~~~

Η περιγραφή του βιβλίου από το site της Πρωτοπορίας
(www.protoporia.gr)

Δώδεκα χρόνια μετά τη συλλογή του Ένας έφηβος στους Δέκα -του πρώτου βιβλίου ποτέ που επέτρεψε σε δεκάδες εφήβους να περιγράψουν πώς είναι να είσαι γκέι ή λεσβία- η Αν Ερόν ζήτησε ιστορίες από μια νεότερη γενιά. Ανακάλυψε ότι η αίσθηση της απομόνωσης και της απελπισίας είναι το ίδιο και απαράλλαχτα βαθιά για αυτή τη νεότερη ομάδα. Το βιβλίο 2 έφηβοι στους 20: Γραπτά από Γκέι και Λεσβίες Εφήβους συνδυάζει αυτές τις νέες φωνές με πολλές από τις εκθέσεις του πρώτου βιβλίου. Κάνει πιο εύκολο το δρόμο για τους εφήβους που τώρα φανερώνονται και για τους ενήλικες που αποζητούν να τους βοηθήσουν.

«Μια έξοχη πηγή για εφήβους, γκέι και στρέιτ, που έχουν ερωτήματα για τη δική τους σεξουαλικότητα ή γι' αυτή των φίλων τους» - San Francisco Chronicle Book Review
~~~~~~~~~~~~

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 σε μετάφραση Άρη Μπατσιούλα