Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2011

No 742

Ilya Schor

Πριν από τρεις μήνες, ο Νταγκλίς είχε πάει με την Έμμα στην τελετή της υπογραφής του συμφώνου συμβίωσης της Κλάρα και της Άννυ. Ήταν μια ωραία ήσυχή τελετή στην οποία καλεσμένοι ήταν μόνο οι γονείς της Κλάρα, ο χήρος πατέρας της Άννυ και λίγοι στενοί φίλοι. Ύστερα έφαγαν στο σπίτι το μεσημεριανό γεύμα που είχε μαγειρέψει η Άννυ. Όταν τέλειωσε το κυρίως πιάτο, η Κλάρα και ο Νταγκλίς πήραν τα πιάτα στην κουζίνα για να φέρουν το γλυκό. Τότε ήταν που γύρισε προς το μέρος του και με τρόπο αποφασιστικό που έδειχνε πως περίμενε αυτή την ευκαιρία του είπε:
‘Μπορεί να φαίνεται παράξενο να θέλουμε εμείς να επισημοποιούμε το δεσμό μας, όταν εσείς, οι ετεροφυλόφιλοι παίρνετε σωρηδόν τα διαζύγια, ή προτιμάτε να συζείτε χωρίς τα καλά του γάμου. Εμείς, και χωρίς αυτά, ευτυχισμένες είμαστε. Όμως θέλαμε και νομικά να αναγνωριστούμε ως οι πλησιέστεροι συγγενείς. Αν τύχει να χρειαστεί να πάει η Άννυ στο νοσοκομείο, θέλω να μπορώ να είμαι δίπλα της. Υπάρχουν επίσης τα περιουσιακά. Αν πεθάνω πρώτη εγώ, η περιουσία πηγαίνει αφορολόγητη στην Άννυ. Βέβαια θα ξοδέψει τα πιο πολλά στους ξυπόλυτους, αλλά αυτό είναι δικό της θέμα. Δεν θα πάνε χαμένα. Η Άννυ είναι πολύ συνετή. Ο κόσμος νομίζει πως ο δεσμός μας κρατάει επειδή εγώ είμαι η πιο δυνατή και η Άννυ κρέμεται από μένα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο, και εσύ είσαι από τους λίγους που το είδαν αμέσως αυτό. Σ’ ευχαριστώ που ήσουν σήμερα μαζί μας».

Π. Ντ. Τζέιμς: Θάνατος σε ιδιωτική κλινική (Καστανιώτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σ' ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αγγλίας, στο Ντόρσετ, μέσα σ' έναν ιστορικό πύργο, όπου οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν δημιουργήσει μια πτέρυγα που λειτουργεί ως κλινική για αισθητικές επεμβάσεις, γίνεται ένα έγκλημα. Μια ασθενής, ρεπόρτερ ειδικευμένη στα σκάνδαλα, η Ρόντα Γκράντουιν, βρίσκεται νεκρή. Ο ταξίαρχος Άνταμ Νταλγκλίς καλείται γι' άλλη μια φορά να εξιχνιάσει ένα έγκλημα του οποίου οι προεκτάσεις και οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Αρχικά, οι ύποπτοι είναι λίγοι και όλοι υπεράνω υποψίας. Όταν όμως ο ταξίαρχος Νταλγκλίς θα αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι, θα μείνει κι ο ίδιος έκπληκτος από τα τόσα μυστικά και ψέματα που χαρακτηρίζουν αυτή την ιστορία. Ένας δεύτερος μυστηριώδης θάνατος οδηγεί σε δύσβατα μονοπάτια την ιστορία κι ο αναγνώστης, γοητευμένος από το απαράμιλλο λογοτεχνικό ύφος της συγγραφέως, διαπιστώνει γι' άλλη μια φορά πώς σε ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα το σασπένς συμβιώνει με την πνευματική απόλαυση.




Η Π. Ντ. Τζέιμς γεννήθηκε στην Oξφόρδη το 1920. Από το 1949 ως το 1968 εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και από το 1968 ως το 1979 στο εγκληματολογικό τμήμα της Βρετανικής Αστυνομίας. Έχει γράψει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και θεωρείται η σημαντικότερη σύγχρονη Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων. Tο 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρήστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Περίπτωση δικαιοσύνης (2000), Τεχνάσματα και επιθυμίες (2002), Θάνατος στην Iερατική Σχολή (2004), H αίθουσα φόνων (2006) και O φάρος (2007).