Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Νο 626

Image Hosted by ImageShack.us
Είναι γεγονός πως αφορμή για τη γένεση του μύθου έδωσε ο ίδιος με τις αφηγήσεις του, που συχνά αναφερόταν στους ιερωμένους-μέλη της οικογένειάς του και στην "επιθυμία" που είχε εκδηλώσει σε νεαρότατη ηλικία να γίνει μοναχός. Εξάλλου, ο τρόπος ζωής του στην Αμερική πρόσφερε γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση του μύθου, πολύ περισσότερο που ο μαέστρος δεν τον διέψευδε. Στην αμερικάνικη νοοτροπία άρεσε να βλέπει στο πρόσωπό του τον καλόγηρο της μουσικής. Ήταν της γνώμης, λοιπόν, πως, αφού αναπόφευκτα θα έπλαθαν κάποιο μύθο γύρω από το άτομό του [...], ο μύθος του καλόγηρου της μουσικής ήταν κατάλληλος για την πουριτανική Αμερική. Δεν παντρεύτηκε, δε δημιούργησε ερωτικούς δεσμούς, δεν έκανε στενούς φίλους, δεν έζησε κοινωνικά όπως ένας σταρ. Ο μύθος αυτός του χρησίμευε σαν "κοινωνική ασπίδα", ήταν η "λογική" εξήγηση που ζητούσε η κοινή γνώμη για μια ζωή πραγματικά "μοναστική".
Τα αίτια αυτής της μοναξιάς δε θα έπρεπε να τα αναζητήσει κανείς αποκλειστικά στις εξωτερικές συνθήκες, σε περιστατικά και στη νοοτροπία των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Όλα αυτά έκαναν ασφαλώς πιο οξύ το πρόβλημα, αλλά δεν το δημιούργησαν. Και πριν από τον Πόλεμο, και πριν ακόμα εκπατρισθεί, η φράση "είμαι μόνος" αποτελεί το "λάιτμοτίβ" σε ένα πλήθος γραμμάτων του. Έρχονται στιγμές που ο ίδιος κάνει την διαπίστωση: "Το ένιωσα πάντα αυτό το χάος να με απομονώνει απ' όλον τον κόσμο, έτσι ώστε είμαι και θα μείνω πάντα μόνος, και όταν ακόμα βρίσκομαι κοντά σ' εκείνους που μ' αγαπούν". Είναι άξιο προσοχής πως στα γράμματα που θα ακολουθήσουν [μετά τον Πόλεμο] όλο και πιο σπάνια αναφέρεται στη μοναξιά του, για να καταλήξει πια, στα ώριμα χρόνια, να την αποζητά: "Η συντροφιά του Barber ευχάριστη, μα έχω φθάσει σε σημείο να προτιμώ τη μοναξιά μου".

Απόστολος Κώστιος.: Δημήτρης Μητρόπουλος (ΜΙΕΤ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο θαυμασμός για τον Δ. Μητρόπουλο και η επιθυμία να συνεισφέρει στον τομέα της ελληνικής μουσικής ιστορίας, οδήγησαν τον μουσικολόγο Απόστολο Κώστιο στη συγγραφή αυτής της μελέτης, με στόχο να δώσει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό μια πλήρη και σωστή εικόνα για τον Μητρόπουλο ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

*************
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΙΟΣ σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά και Πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο, Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο, Ιστορία τής Τέχνης και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο τής Βιέννης· το 1980 αναγορεύτηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας (Μουσικολογίας). Τo 1992 εξελέγη Αναπληρωτής καθηγητής και το 1998 Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, (Μουσικολογίας).

―Έχει συγγράψει τα έργα: Τα πενήντα χρόνια τής Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, 1931-1981, (1981)· Δημήτρης Μητρόπουλος, (1985)· Dimitri Μitropoulos, (1993)· Κείμενα Δ. Μητρόπουλου - Σχόλια Α. Κώστιου, (1997)· Κατάλογος έργων Δημήτρη Μητρόπουλου, (1997)· Το στοιχείο τής θεατρικότητας στο έργο τού Δ. Μητρόπουλου, (1997)· Μουσικολογικά Ι, (1999)· Μέθοδος Μουσικολογικής Έρευνας, (2001) κ.ά.

―Έχει μεταφράσει λιμπρέτα όπερας και μουσικά συγγράμματα.

―Έχει επιμεληθεί: Κριτικές εκδόσεις συνθετικών έργων τού Μητρόπουλου· τον τόμο Μουσική τής Εκπαιδευτικής Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, (“Εκδοτική Αθηνών”)· δισκογραφικές εκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

―Είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος τής σειράς Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις (Μουσικός Οίκος ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ - ΝΑΚΑΣ).

―Κέντρο τού ερευνητικού ενδιαφέροντος τού Α.Κ. αποτελεί η Ελληνική μουσική. Επιστημονικός υπεύθυνος ή επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών προγραμμάτων, όπως: “Έκδοση κειμένων και τεκμηρίων βιογραφίας τού Μ. Καλομοίρη”· “Η Ιστορία τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών”· “Corpus των μουσικοκριτικών σημειωμάτων τού Μ. Δούνια”· “Εντοπισμός και συλλογή κειμένων σε εφημερίδες και περιοδικά σχετικών με την ελληνική μουσική ζωή από τα μέσα τού 19ου έως τα μέσα τού 20ού αιώνα”· “Ψηφιοποίηση τού Αρχείου τής Ε.Λ.Σ.” κ.ά.

Ο Α.Κ. δημιούργησε το “Αρχείο και Κέντρο Τεκμηρίωσης τής Ελληνικής Μουσικής” (Α.Κ.Τ.Ε.Μ.)· περιλαμβάνει ―μεταξύ των άλλων― τη «Συλλογή Δ. Μητρόπουλος», με τη στήριξη τής οποίας πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και σε μεγάλα μουσικά κέντρα τού εξωτερικού εκθέσεις με θέμα “Δημήτρης Μητρόπουλος - Ζωή και Έργο”, (Αθήνα, Μιλάνο, Βιέννη, Νέα Yόρκη, Ναύπλιο, Βόλος, Μόσχα, Πάτρα κ.ά.). Στον Α.Κ. οφείλεται η αφύπνιση τού ενδιαφέροντος για το συνθετικό έργο τού Μητρόπουλου. Είναι μέλος τής Τιμητικής Επιτροπής τού Διεθνούς διαγωνισμού Διεύθυνσης ορχήστρας και Σύνθεσης “Δημήτρης Μητρόπουλος”.

Ο Α.Κ. έχει συνεργαστεί με το Α΄ και το Γ΄ Πρόγραμμα τής ΕΡΤ, καθώς και με την Αυστριακή Ραδιοφωνία (ÖRF). Aπό το 1998 εκλέγεται πρόεδρος τού ελληνικού τμήματος του International Μusic Council-UΝΕSCΟ. Από το 1997 ανήκει στην Ολομέλεια τής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UΝΕSCΟ. Με δική του πρωτοβουλία θεσπίστηκε το “Ελληνικό Βραβείο Μουσικής ―UΝΕSCΟ”.

Ο Α.Κ. διετέλεσε Αντιπρόεδρος τού Δ.Σ. τής Ε.Λ.Σ. από το 1999 έως το 2006. Από το 1981 προσφέρει τις υπηρεσίες του ως “Σύμβουλος καθηγητής” (Τμήμα υποτροφιών) τού Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Τo 1988 το Υπουργείο Παιδείας τής Αυστρίας απένειμε στον Απόστολο Κώστιο τον τίτλο τού “Ρrofessor”. Tο 2004 αναγορεύτηκε Επίτιμο μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών σε αναγνώριση τής προσφοράς του στην ελληνική μουσική.

www.panasmusic.gr