Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009

No 623

Image Hosted by ImageShack.us
Καθώς πλησίασα είδα τον Ευμάστα να έρχεται προς το μέρος μου. Τον ρώτησα τι είχε συμβεί.
«Τι άλλο;» είπε και με κοίταξε συνοφρυωμένος. «Αυτός ο Ρωμαίος ξανάρθε». Μου τα διηγήθηκε όλα.
Υπάρχουν όρια που ακόμα και οι πιο ερωτοχτυπημένοι μνηστήρες πρέπει να τα τηρούν. Ένα από αυτά είναι ότι οι νεαροί πρέπει να αφήνονταιστην ησυχία τους όταν απομακρύνουν το λάδι με τη στλεγγίδα και πλένονται. Ο Λούκιος, αψηφώντας αυτό τον κανόνα, ακολούθησε τον Μενέξενο στο λουτρό και άρχισε να τον παρενοχλεί μπροστά σ’ όλους τους άλλους.
Κούνησα το κεφάλι μου δεξιά αριστερά. «Και τι έκανε ο Μενέξενος;»
«Τον αγνόησε φυσικά. Μπορούσε να τα βγάλει πέρα, αλλά εκείνη τη στιγμή μπήκε μέσα ο προπονητής της πυγμαχίας και ανακάλυψετον Ρωμαίο να τον παρενοχλεί. Φώναξε τους δούλους να τον πετάξουν έξω. Φαντάζεσαι το θέαμα».
Τον κοίταξα εμβρόντητος. (…)
Όσο για μένα και τον Μενέξενο, σε κάποιον τρίτο μπορεί να φαινόταν πως τίποτα δεν είχε αλλάξει. Αυτή την εντύπωση θέλαμε να δώσουμε κι εμείς. Ξέρω τι θα μου ζητούσε ο πατριός μου έτσι και το μάθαινε. Φρόντιζα λοιπόν να μην το μάθει’ όχι από ντροπή, αλλά για να προστατέψω την ομορφιά μας από τα άξεστα χέρια του.
Το φιλί οποιουδήποτε άντρα μού φαινόταν παράξενο. Κατά τα άλλα, συνειδητοποιώ ότι κι εκείνος ήταν εξίσου δισταχτικός όσο κι εγώ.
Μια μέρα, σηκώνοντας το χέρι και φέρνοντας το κεφάλι μου κοντά στο δικό του ώστε να αγγιζόμαστε, είπε: «Θα έρθει η σωστή ώρα. Θα το καταλάβουμε». Μου εξήγησε ότι ήθελε ο έρωτας μας να είναι έρωτας ψυχής, διότι σε τελική ανάλυση άλλος έρωτας δεν υπάρχει.
Σκέφτηκα τον Λούκιο. Καταλάβαινα.

Πολ Γουότερς: Ήρωες και εραστές (Μεταίχμιο)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο τέλος του τρίτου αιώνα π.Χ., καθώς ο πολυετής πόλεμος της Ρώμης με την Καρχηδόνα πλησίαζε στο τέλος του, μια νέα απειλή έκανε την εμφάνισή της στην Ανατολή -ο αδίστακτος, φιλόδοξος βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε΄, ο οποίος έκανε επιδρομές στις ανεξάρτητες πόλεις-κράτη της Ελλάδας και απειλούσε την ίδια τη Ρώμη.

Με φόντο την ιστορική αυτή περίοδο, ο Μάρκος, ένας νεαρός Ρωμαίος, σαλπάρει από την Ιταλία για Κέρκυρα με τον πατέρα του. Στο ταξίδι τούς στήνουν ενέδρα πειρατές με αρχηγό τον άγριο Δικαίαρχο. Ο πατέρας του Μάρκου θυσιάζει τη ζωή του για να σώσει τον γιο του.

Ο Μάρκος ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής εξέλιξης που θα διαπλάσει καταλυτικά τον χαρακτήρα του. Γίνεται έμπιστος μεγάλων στρατηγών και πολιτικών και μπλέκεται στην καρδιά της πολεμικής σύγκρουσης, ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών και πολιτισμικών αλλαγών. Το ταξίδι του θα τον οδηγήσει να εκπληρώσει το απρόσμενο πεπρωμένο του.

Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα για την αγάπη, την απώλεια και τέλος τη λύτρωση.



Ο Paul Waters γεννήθηκε στο Stafford της Μ. Βρετανίας. Στα 17 του χρόνια μπαρκάρησε ως ναυτικός σε καράβια. Αργότερα, σπούδασε κλασική φιλολογία στο University College του Λονδίνου και έζησε επί 12 χρόνια στη Ν. Αφρική. Σήμερα ζει στο Cambridge.