Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2007

No 439

Image Hosted by ImageShack.us Steve Walker (Καναδάς)
.
Γι’ αυτό βρίσκω τη δύναμη του αποχαιρετισμού. Κι επισφραγίζω την πραγματική μου αγάπη για σένα συλλέγοντας για μια ακόμη φορά κομμάτια και θρύψαλα από το πάτωμα. Σαν τους καθαριστές του δήμου. Σαν τις καθαρίστριες στα νυχτερινά κέντρα, σκουπίζω ό,τι απέμεινε από τα γαρύφαλλα που δόξασαν την προηγούμενη νύχτα. Και με φροντίδα πατέρα και μάνας, ποδοπατημένες, τοποθετώ τις λαμπερές στιγμές που ζήσαμε στο κελάρι που φυλάω όλα τα πολύτιμα.
Δεν θα πεθάνεις ποτέ. Μέσα σε ταπεινό κουτί, στολισμένο εντούτοις με σπάνια πετράδια, σε παίρνω μαζί μου. Σε κουβαλώ στο μακρύ ταξίδι μου δίχως πικρία, δίχως σκοτάδια.
Οι στιγμές μας μες στην καρδιά μου μια μυροβόλος εικόνα που θα επιτελεί θαύματα. Το ξέρω: σύντομα στις πληγές θα ανθίσουν λουλούδια. Όλα τ’ άλλα, κακίες, απειλές, εκδίκηση: αστεία πράγματα.
.
Πέτρος Μπιρμπίλης: Έχω μόνο εσένα (Μελάνι, 2007)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από το site των εκδόσεων Μελάνι:

Ιστορίες της πόλης και σημεία των καιρών από τον Πέτρο Μπιρμπίλη που σηματοδοτούν το τέλος της αθωότητας και την αρχή της πραγματικής ζωής.

Γιατί όταν δύο άνθρωποι βρίσκουν αρμονία στην αναρχία του έρωτα, συμβαίνει το ίδιο αρχαίο θαύμα: ραγίζει η γη. Εκρήγνυνται όλα τα ηφαίστεια, οπότε, μέσα απ' τη λάβα, μέσα απ' το θάνατο που φέρνει πάλι ζωή, διαφαίνεται το τέλος της ορφάνιας. Κι ο ομφάλιος λώρος παύει να είναι ο μίτος της Αριάδνης. Παύει να μας οδηγεί στα σκοτάδια. Τα τείχη της Ιεριχούς γκρεμίζονται για να γιορτάσουν την λύτρωση. Τον ερχομό του νέου Σωτήρα.

Το ξέρουν όλοι. Μα το παραδέχονται λίγοι: δεν υπάρχει τίποτα πιο ανόητο από το να αφήνεσαι σε έναν παράλογο έρωτα. Αλλά και τίποτα πιο σοφό από το ν' αγαπάς.
Γιατί ποτέ δεν μας προδίδει κανείς. Η προδοσία συντελείται μόνο αν πιστέψουμε πως ήταν όλα μια οδυνηρή φαντασίωση, ένα σφάλμα."

(Απόσπασμα από το διήγημα Σημασία έχει ν' αγαπάς)

Ανώνυμος είπε...

Aπό το "Μοvement – το φόρουμ των φίλων του Κ.ΒΗΤΑ":

Ο Πέτρος Μπιρμπίλης σπούδασε σκηνοθεσία και εργάστηκε σε διάφορα πεδία των media, αρχικά στα οπτικοακουστικά και για καιρό τώρα στα έντυπα μέσα. Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ βίντεο και ψηφιακής εικόνας και έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει σκηνοθετήσει τα περισσοτερα video clip των Στέρεο Νόβα (3000 μέρες, Νέα ζωη 705 κλπ.). Ο Κ.ΒΗΤΑ έχει γράψει μουσική για το video installations “μου είπες ψέμματα” του Πέτρου Μπιρμπίλη το 2005. Επισης έχει σκηνοθετήσει την ηλεκτρομηχανική παράσταση “κύκλοτρον” των Στέρεο Νόβα. Σκηνοθέτησε και παίζει στο video "Ι wanna be kb"απο το dvd με το live του Κ.ΒΗΤΑ στο Ρόδον.

Oι ιστορίες που μας διηγείται ο Πέτρος Μπιρμπίλης σε αυτό το βιβλίο είναι άλλοτε συναισθηματικές άλλοτε ανέμελες κι άλλοτε με μια δόση κυνισμού. Ο κοινός άξονας που διαπερνά τις ιστορίες είναι μια διάθεση αποχαιρετισμού στην αθωότητα, που φαίνεται να διακατέχει τον συγγραφέα, καθώς η δεκαετία των σαράντα, στην οποία βρίσκεται, τον οδηγεί προς την ωριμότητα.

(geogrigo, 31/1/2004)

Ανώνυμος είπε...

apo tA pio dynata diigimata pou diavasa ta teleftea xronia. Poly dynata.