Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

No 536

Image Hosted by ImageShack.usDarold Perkins (ΗΠΑ)

«Το θύμα ήταν γκέι, και λένε ότι ο Κάλσμπερι έγινε θηρίο όταν ο άλλος τού την έπεσε. Μας έχουν στις ειδήσεις γι’ αυτό που έγινε. Φριχτό. Για σκέψου το κακόμοιρο το παλικάρι.»
Ο Γκας σφύριξε. «Άγριο πράμα να σκοτώσεις άνθρωπο.» Ο Γκας σώπασε για λίγο, και σωπάσαμε κι εμείς.
Η Μόργκαν με κοίταξε. «Χαντ, πώς θα ‘νιωθες εσύ αν σου την έπεφτε ένας άντρας; Θα σ’ ενοχλούσε;»
«Ούτε που μου ‘χει περάσει απ’ το μυαλό.»
«Ε, ας σου περάσει τώρα» είπε.
«Μάλλον θα κολακευόμουν» είπα και σήκωσα τους ώμους μου.
«Τι θα ‘λεγες;»
«Δεν ξέρω» είπα. «Φαντάζομαι, το ίδιο που θα ‘λεγα κι αν μου την είχε πέσει γυναίκα. “Όχι, ευχαριστώ.”»
Η Μόργκαν έκοψε λίγο ψωμί απ’ τη φρατζόλα και το ‘βαλε στο πιάτο της.
Ο Γκας με αγριοκοίταξε.(…)
Η Μόργκαν μαλάκωσε λιγάκι.
«Εντάξει, ρε καουμπόη. Αυτό θα ‘λεγες. Πώς θα ‘νιωθες, όμως;»
Στάθηκα στο τραπέζι, στρίβοντας το ανοιχτήρι. «Δεν ξέρω, για να είμαι ειλικρινής. Δε μου ‘χει συμβεί ποτέ. Δεν ξέρω κανέναν ομοφυλόφιλο. Δηλαδή …μπορεί και να ξέρω, αλλά να μην ξέρω ότι είναι. Εδώ καλά καλά δεν ξέρω αν οι μισοί γνωστοί μου είναι ετεροφυλόφιλοι. Κι ούτε θέλω να ξέρω.» Έβγαλα το φελλό. «Όπως και να ‘χει, για ν΄ απαντήσω στην ερώτησή σου, δεν ξέρω. Σου είπα: μάλλον θα κολακευόμουν.»
«Εγώ γνώρισα μερικούς στη φυλακή» είπε ο Γκας. «Με τρόμαζαν.»
.
Percival Everett: Πληγωμένοι (Πόλις)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aπό το Κοlonaki-Press / Bιβλιοθήκη
(kolonaki-press.com/)

Επιμέλεια: Ελεάννα Πανδιά

Η Αμερική με την ποικιλομορφία της και τη μακρά ιστορία της προσφέρει μια ποικιλία θεμάτων από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το βιβλίο του Πέρσιβαλ Έβερεττ «Πληγωμένοι», είναι ένα βιβλίο για το μεγαλύτερο ίσως τραύμα της Αμερικής, την προκατάληψη. Παρά την πολυπολιτισμικότητά της που συγκρότησε αυτό που ονομάζουμε το έθνος των Αμερικανών, ο φόβος των Αμερικανών παραμένει το συναίσθημα που διατρέχει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ο τρόπος που ο σύγχρονος Αμερικανός αντιμετωπίζει ό,τι δεν ανταποκρίνεται στη φαντασίωση της υπερδύναμης και των εύπορων, λευκών, οικογενειαρχών πολιτών της παραμένει συντηρητικός. Ένας μαύρος εκπαιδευτής αλόγων στο Ουαϊόμινγκ με πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης που φιλοξενεί τον ομοφυλόφιλο γιο ενός παλιού του φίλου, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επιθετικότητα.

Οι «Πληγωμένοι» του Έβερεττ είναι ένα βιβλίο για τον τρόμο που προκαλεί το άλλο, το ανοίκειο ένα βιβλίο για τη μηδενική ανοχή που δείχνουμε σε κάθετι που δε χωράει στην προσωπική μας αντίληψη κι αισθητική. Είναι ένα βιβλίο για το πώς η μισαλλοδοξία, η διάθεση να «ελέγξουμε» ακόμα και να εξαλείψουμε εκείνο που μας ενοχλεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις, όπως είναι τα επονομαζόμενα και εγκλήματα «μίσους» κατά μειονοτήτων που συνήθως δεν μπορούν να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Ο συγγραφέας δημιουργεί μια απειλητική ατμόσφαιρα που κορυφώνεται με το βασανισμό μιας μητέρας και δυο κουταβιών κογιότ, τη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου άντρα και τις απειλές κατά του μοναδικού Ινδιάνου ραντσέρη της περιοχής του Ουαϊόμινγκ.

Ένα βιβλίο- καθρέφτης για να κοιτάξουμε κατάματα τις προκαταλήψεις μας, ένας τρόπος να πάψουμε να φοβόμαστε.