Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2005

No 150

Image Hosted by ImageShack.usDeena Z. Raybuck (ΗΠΑ)
.
«Μην είσαι τρελή» είπε η κυρία Κόπερφιλντ. «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτή ούτε λεπτό. Θα καταρρεύσω τελείως».
«Μα έχεις καταρρεύσει ή κάνω τόσο πολύ λάθος;»
«Είναι αλήθεια» είπε η κυρία Κόπερφιλντ, κατεβάζοντας τη γροθιά της στο τραπέζι και δείχνοντας αξιολύπητη. «Έχω καταρρεύσει, πράγμα το οποίο ήθελα από χρόνια. Ξέρω πως είμαι τόσο ένοχη όσο δεν παίρνει άλλο, αλλά έχω την ευτυχία μου, που τη φυλάω σαν λύκος, και έχω και δύναμη και αρκετή τόλμη που, αν θυμάσαι καλά, δεν είχα ποτέ πριν».
.
Τζέιν Μπόουλς : Δυο σοβαρές κυρίες (Απόπειρα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η νουβέλα «Δύο σοβαρές κυρίες» είναι το πρώτο έργο της Τζέιν Μπόουλς. Εκδόθηκε το 1943, όταν η Τζέιν ήταν 26 ετών, και έγινε δεκτό με επιφύλαξη από τους κριτικούς, αλλά η συγγραφέας δεν έδινε μία για τις απόψεις τους. Σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα και συνθέτη Πολ Μπόουλς, στενή φίλη του Τενεσσή Ουίλιαμς (που έλεγε ότι η φίλη του ήταν «η πιο υποτιμημένη συγγραφέας στην Αμερικανική λογοτεχνία), ήταν σε συνεχή επαφή με τους λογοτέχνες της σχολής των Μπιτ, αν και η επιρροή τους στο έργο της ήταν ανεπαίσθητη ως ανύπαρκτη.

Η Τζέιν ξεκινάει να γράφει τις «Δύο σοβαρές Κυρίες» κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού της, όταν το 1938 παντρεύεται, μετά από ένα χρόνο γνωριμίας, τον Πολ Μπόουλς, έχοντας ήδη δημιουργήσει κατά το παρελθόν ερωτικές σχέσεις με άνδρες και γυναίκες. Η κοινή σεξουαλική ζωή του ζεύγους διαρκεί μόλις ενάμισυ χρόνο, αλλά συνεχίζουν να ζουν μαζί, διατηρώντας παράλληλα ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Ζωή αντισυμβατική αλλά ευτυχή, κατά τα άλλα, με την Τζέιν να επιδίδεται στην έντονη κοινωνική ζωή, στο ποτό και στους δεσμούς της με διάφορες γυναίκες. Το 1947 φεύγουν για το Μαρόκο και η ζωή στην Ταγγέρη κάνει έντονη την παρουσία της στο έργο τους. Εκεί, το 1949, ο Πολ Μπόουλς κάνει την πρώτη εμφάνισή του στα γράμματα με το μυθιστόρημα που θα τον έκανε διάσημο, το "The Sheltering Sky", το οποίο, ατυχώς, μεταφράστηκε στα ελληνικά σαν "Τσάι στη Σαχάρα" και που, σαράντα χρόνια αργότερα, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι θα έκανε ταινία. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 1957 κάνει πλέον δυσχερή την ζωή της συγγραφέως που, σημείωμα το σημείωμα, αγωνίζεται να συνεχίσει το έργο της. Η υγεία της επιδεινώνεται συνεχώς και στις 4 Μαίου του 1973 αφήνει την τελευταία της πνοή στην Μάλαγα.

Το έργο της Τζέιν Μπόουλς είναι γεμάτο πανοραμικές εικόνες γυναικείας ψυχολογίας, που δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις άλλες γυναίκες συγγραφείς της εποχής της. Έγραφε αραιά κι έτσι δεν είχε πλούσιο έργο ούτε ήταν ευρέως γνωστή, είχε όμως πιστό και βαθιά αφοσιωμένο κοινό.

Εκτός από τις "Δύο σοβαρές κυρίες" έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, το θεατρικό "Στο Σπίτι του Καλοκαιριού" και το μυθιστόρημα "Απλές Απολαύσεις".

Πηγές:
Paul Bowles.org
apn.gr