Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

No 708



Ένας νέος παράγοντας, ωστόσο, εμφανίστηκε τώρα για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη μπερδεμένη σχέση τους: Ο Τρούμαν είχε αρχίσει να υποφέρει από παρανοϊκές παραισθήσεις, σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης πολλών δόσεων ναρκωτικών. Μόλις κάθισαν εκείνη την Κυριακή του Πάσχα του 1980 για το εορταστικό δείπνο τους στο Λα Πετίτ Μαρμίτ, ένα ακριβό εστιατόριο απέναντι από το Πλάζα, ο Τρούμαν έσφιξε τρυφερά το χέρι του Τζον. Έπειτα, αλλάζοντας διάθεση τόσο γρήγορα, που για μια στιγμή ο Τζον νόμιζε πως αστειευόταν, είπε: «Συμπεριφέρθηκες ασυμπερίφορα». Επαναλαμβάνοντας αυτό το παράξενο και γλωσσικά λανθασμένο σχόλιο, ο Τρούμαν σηκώθηκε και παρολίγο να ρίξει ένα διπλανό τραπέζι. «Μπορείς να τελειώσεις το γεύμα σου κι εγώ θα πληρώσω», είπε προτού επιστρέψει παραπατώντας στο κτίριο όπου ζούσε. «Έπειτα δεν θέλω να σε ξαναδώ ποτέ πια».
Έχοντας μείνει έκπληκτος, ο Τζον τον ακολούθησε δέκα λεπτά αργότερα, για να έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμα έκπληξη όταν μπήκε στο Πλάζα. Ο Τρούμαν είχε δώσει εντολή στον αρχιθυρωρό να διώξει από το διαμέρισμά του. (…) Ο Τζον πρότεινε να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή, μακριά από το ποτό και τα ναρκωτικά. «Τρούμαν, ας ζήσουμε», τον παρακάλεσε. «Έχουμε μια ευκαιρία να ζήσουμε! Αυτό που κάνουμε δεν μπορεί να ονομαστεί ζωή».

Τζέραλντ Κλαρκ: Καπότε. Μια ζωή εν θερμώ (Μεταίχμιο)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρούμαν Καπότε: εν θερμώ
Της Ολγας Σελλα (Καθημερινή, 24/10/2010)

«Ο Τρούμαν δεν ζητούσε μόνο ένα μαρτίνι στο μπαρ Αμερικάνα: Ηταν τόπος συνάντησης και κέντρο όλου του κουτσομπολιού της μικρής αποικίας ξένων της Ταορμίνα. Ο Αντρέ Ζιντ, που τότε διήνυε το τελευταίο έτος της μακράς του ζωής, βρισκόταν στην πόλη όταν έφτασε ο Τρούμαν με τον Τζακ, για παράδειγμα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και αντλώντας ευχαρίστηση από τη συντροφιά των υπάκουων αγοριών που πλήρωνε για να επισκέπτονται το δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ο Ευγένιος Ο’ Νιλ εμφανίστηκε αργότερα (“ένας νευρικός ανθρωπάκος, αμήχανος και μοναχικός, αλλά μάλλον συμπαθητικός” ήταν ο τρόπος που ο Τρούμαν περιέγραψε τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα σ’ ένα φίλο), καθώς και ο Ζαν Κοκτό, ο Κριστιάν Ντιορ, ο Εμλιν Γουίλιαμς, ο Ορσον Γουέλς, ο Γκέιλορντ Χάουζερ και ένα κινηματογραφικό συνεργείο της Metro Goldwyn Mayer που γύριζε μια ταινία δεύτερης διαλογής, το “Φυγή στην Τύνιδα”, με τον Στιούαρτ Γκρέιντζερ και την Πιεράντζελι. Κατόπιν παράκλησης του Τρούμαν, ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Μπρουκς τον συμπεριέλαβε σε μια σκηνή στο δρόμο. “Μπορώ να φανταστώ το πρόσωπο του Τένεσι όταν το δει αυτό!” θριαμβολογούσε ο Τρούμαν. Η υποκριτική του καριέρα όμως τελείωσε σύντομα. Στην προβολή της αμοντάριστης κόπιας στο Χόλιγουντ, ο παραγωγός εντόπισε το πρόσωπό του και απαίτησε να κοπεί. “Αυτός δεν είναι ο Τρούμαν Καπότε;” ρώτησε τον Μπρουκς. ”Δεν μπορείς να τον βάλεις! Κόψ’ τον”».

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την πολυσέλιδη (593 σελίδες) βιογραφία του Τρούμαν Καπότε που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», την οποία έγραψε ο Τζέραλντ Κλαρκ. Τίτλος της «Καπότε: Μια ζωή εν θερμώ» (μετ. Βασίλης Μανουσάκης).

Ο Τζέραλντ Κλαρκ έζησε εννιά ολόκληρα χρόνια δίπλα στον Τρούμαν Καπότε έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο τις αντιδράσεις του ίδιου αλλά και όλου του περιβάλλοντός του, ανάμεσά τους φυσικά, του μόνιμου συντρόφου του Καπότε, επί 38 ολόκληρα χρόνια, Τζακ Ντάνφι. «Ομολογώ ότι μερικές φορές μου λείπει η παρέα του, είτε καλή είτε κακή, περισσότερο απ’ όσο θα φανταζόμουν ότι είναι δυνατό», εξομολογείται ο βιογράφος του στο τέλος της ογκώδους βιογραφίας.

Γίνεται έτσι ο Τζέραλντ Κλαρκ ο ουσιαστικός μάρτυρας και αναμεταδότης μιας συναρπαστικής, γοητευτικής, πλούσιας και φωτεινής ζωής, αυτής του Καπότε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν μια ζωή χωρίς πάθη, χωρίς εντάσεις, χωρίς πικρές και δύσκολες στιγμές. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Δεκατρία χρόνια

Ο ίδιος ο Κλαρκ πίστευε ότι θα χρειαστεί το πολύ δυο τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τη βιογραφία του Καπότε. Τελικά αφιέρωσε στη γραφή της δεκατρία ολόκληρα χρόνια. «Οραματιζόμουν ένα σχετικά μικρό βιβλίο. Χωρίς τις σημειώσεις είναι 547 σελίδες. Πίστευα πως η συγγραφή της βιογραφίας του Τρούμαν θα ήταν διασκεδαστική, εν συντομία. Ηταν, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο βασανιστικές εμπειρίες της ζωής μου. Και μία από τις πιο συναρπαστικές», γράφει ο Τζ. Κλαρκ στο επίμετρο της έκδοσης. Και ομολογεί ότι ακριβώς την περίοδο που άρχισε να δουλεύει τη βιογραφία του Καπότε «ξεκινούσε η μακρόχρονη και δραματική πτώση (του Καπότε) που τελείωσε μόνο με το θάνατό του. Κι εγώ έγινα μέρος αυτού του συνεχιζόμενου δράματος. Ως συγγραφέας είχα καταφέρει να μείνω στα παρασκήνια. Τώρα με τραβούσαν με το ζόρι στη σκηνή για να γίνω ένας από τους ήρωες του δράματος, ένας συμμετέχων στην ταραχώδη ζωή για την οποία έγραφα».

Στις περισσότερες από τις βιογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα, οι βιογράφοι έχουν προσεγγίσει τον βιογραφούμενο μόνο μέσα από τις πηγές, αφού δεν υπήρχε άλλη φυσική δυνατότητα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια βιογραφία-μαρτυρία, στις σελίδες της οποίας βασίστηκε και η ταινία «Καπότε» το 2005, δίνοντάς μας μόνο ένα μέρος της ζωής του Αμερικανού συγγραφέα.

Με την έκδοσή της στα ελληνικά θα μπορούν πολλοί περισσότεροι να παρακολουθήσουν έναν κόσμο, τα πάθη του, τα όνειρά του, μια ολόκληρη εποχή που δεν μοιάζει σε πολλά με τη σημερινή.

Ανώνυμος είπε...

Καπότε - Μια ζωή εν θερμώ

Ο Τρούμαν Καπότε, ένας από του σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήδη διάσημος στα είκοσι τρία του, προκάλεσε σκάνδαλο με το πρώτο βιβλίο του (Άλλες φωνές, άλλοι τόποι, εκδ. Μεταίχμιο) το οποίο έθιγε το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας.

Εμβληματική κοσμική περσόνα, η ψυχή των πάρτι του διεθνούς τζετ σετ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συνδέθηκε με αστραφτερές προσωπικότητες (από την Γκρέτα Γκάρμπο και τη Μέριλιν Μονρόε ως τους Κένεντι και τους Νιάρχους).

Εκτός από μυθιστορήματα και διηγήματα, έγραψε σενάρια για το Χόλιγουντ ενώ ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία. Βασισμένη σε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων με τον Καπότε καθώς και με σχεδόν όσους τον γνώριζαν, αυτή η συναρπαστική βιογραφία ακολουθεί τα βήματα του Τρούμαν από την εκκεντρική παιδική του ηλικία στην Αλαμπάμα ως την ένταξή του στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.

Δεν προσφέρει μόνο μια ζωντανή αναπαράσταση της περιόδου της ζωής του Καπότε που κατέληξε στη συγγραφή του κορυφαίου έργου του Εν Ψυχρώ, αλλά περιγράφει επίσης με ειλικρίνεια τη βύθιση του χαρισματικού αυτού συγγραφέα σε μια ζωή γεμάτη αλκοόλ και ναρκωτικά, η οποία τελικά έμελλε να αφανίσει το τεράστιο ταλέντο του. Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Τζέραλντ Κλαρκ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος. Αφιέρωσε πολλά χρόνια στην έρευνα για τη ζωή του Τρούμαν Καπότε. Αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι τόσο η έκδοση της Αλληλογραφίας (εκδ. Μεταίχμιο) του συγγραφέα όσο και αυτή η βιογραφία, στην οποία βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία Καπότε (2005).