Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

No 678

Otto Müller (Γερμανία)

-Ξέρω, μου λέει η Γιόα, ενώ σηκώνεται για να ακουμπήσει εγκάρδια το χέρι της στον ώμο μου. Και θα ήμουν πολύ δυστυχισμένη αν πίστευες ότι σου την έκλεψα. Γιατί δεν είναι καθόλου έτσι.
-Φυσικά και όχι, λοιπόν, μικρή μου Γιόα, λέω, ενώ σηκώνομαι για να την αγκαλιάσω πριν προσθέσω: είναι φυσικό το παιχνίδι να είναι χαμένο εξαρχής, όταν πρόκειται για μια γυναίκα σαν και σένα.
Και να λοιπόν που σκάμε κι οι δυο στα γέλια.
-Γνωριζόσασταν ήδη λίγο, λέω, μ’ έναν τόνο περισσότερο καταφατικό παρά ερωτηματικό.
-Η Χέιδα είχε πάρει μέρος σε κάποιες από τις γιορτές της Ένωσης ομοφυλοφίλων του Ρέικιαβικ. Την ήξερα εξ όψεως, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα παραπάνω. Μέχρι που ήρθα να μείνω εδώ, στον βορρά.
-Κι όταν πήγαινες να περπατήσεις στην πόλη για να βγάλεις φωτογραφίες ή για να πας σινεμά ή δεν ξέρω για τι άλλο, ήταν στην πραγματικότητα για να τη δεις, έτσι δεν είναι;
-Φυσικά και όχι, απαντά η Γιόα προσβεβλημένη. Πήγαμε μαζί να δούμε μια ταινία, αλλά δεν είχε συμβεί τίποτα μέχρι χτες το βράδυ. Έιναρ, δεν θα επέτρεπα ποτές δτον εαυτό μου να σου πει ψέμματα.
-Αλλά αυτή προσπαθεί να κρατήσει μυστική αυτή την πλευρά της ζωής της εδώ, κάνω λάθος;
-Ναι. Δεν έχει τολμήσει ακόμη να διακινδυνεύσει. Εξαιτίας της εφημερίδας, των πρώην της, των διαφημιστών, των αναγνωστών…
-Μυστικά και ψέματα, αγαπητή μου Γιόα. Μόλις έρχονται αντιμέτωποι με θέματα σεξουαλικότητας, φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας, οι άνθρωποι μπλέκουν τα πιο σημαντικά πράγματα με τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες. Για πολλούς και διάφορους λόγους.
-Έτσι είναι. Και ισχύσει ακόμη και σήμερα.

Arni Thorarinsson: Ο καιρός της μάγισσας (Πόλις)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H ζωή είναι δύσκολη για τον Eϊναρ που έχει εξοριστεί από την εφημερίδα του στον ισλανδικό Bορρά. Ωστόσο, συμβαίνουν πολλά στην ως τότε ήρεμη ισλανδική επαρχία που αναστατώνεται από την παγκοσμιοποίηση και την εισροή των μεταναστών. Ένας σκύλος εξαφανίζεται, μια γριά κυρία τηλεφωνεί για να πει ότι ο θάνατος της κόρης της σε ατύχημα εξυπηρετεί τέλεια τα συμφέροντα του γαμπρού της. Έφηβοι αυτοκτονούν. Δημοσιεύεται ένα ρεπορτάζ για τη θεατρική ομάδα του λυκείου, και ο νεαρός ταλαντούχος ηθοποιός που έχει αναλάβει με ενθουσιασμό τον πρωταγωνιστικό ρόλο εξαφανίζεται. Eνα νουάρ μυθιστόρημα με άφθονο χιούμορ, πολλή ζωντάνια και αγωνία.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ανώνυμος είπε...

Ο Άρνι Θοράρινσον γεννήθηκε στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας το 1950. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο East Anglia. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Διετέλεσε διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Ρέυκιαβικ. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά του, με ήρωα τον δημοσιογράφο Έιναρ, παρουσιάζουν με ακρίβεια τα προβλήματα της σύγχρονης ισλανδικής κοινωνίας. Περιγράφουν την αγωνία μπροστά στην παγκοσμιοποίηση, την κοινωνική ανισότητα, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη μοναξιά των ανθρώπων, αλλά διακρίνονται επίσης για την ανθρωπιά και το χιούμορ τους, ενώ ο Θοράρινσον δεν διστάζει επίσης να αξιοποιήσει την πλούσια μυθολογία της χώρας του.