Τετάρτη, Απριλίου 18, 2012

Νο 806


Διαβάζω σημαίνει μεταφράζω, γιατί απλούστατα δεν μπορεί ποτέ οι εμπειρίες δύο ανθρώπων να είναι ίδιες. Ένας κακός αναγνώστης είναι σαν τον κακό μεταφραστή: μεταφράζει κατά λέξη, όταν θα έπρεπε να παραφράσει, και παραφράζει, όταν θα έπρεπε να μεταφράσει κατά λέξη. Όταν μαθαίνουμε να διαβάζουμε, ο ρόλος της παιδείας είναι ασφαλώς σημαντικός, αλλά προέχει το ένστικτο: κάποιοι με πολύ καλή μόρφωση είναι ανεπαρκείς μεταφραστές.

Μια ένδειξη ότι ένα βιβλίο έχει λογοτεχνική αξία είναι ότι μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Αντίθετα, απόδειξη του γεγονότος ότι η πορνογραφία δεν έχει καμιά λογοτεχνική αξία είναι ότι, αν επιχειρήσουμε να τη διαβάσουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πλην αυτού που υπαγορεύει το σεξουαλικό κίνητρο, να τη διαβάσουμε, για παράδειγμα, ως το ψυχογράφημα των σεξουαλικών φαντασιώσεων του συγγραφέα, καταλήγουμε να βαριόμαστε μέχρι θανάτου.

Γ.Χ. Ώντεν: Ο ποιητής και η πολιτεία (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Αυτό που δυσκολεύει τον ποιητή να μην πει ψέματα είναι ότι στην ποίηση όλα τα γεγονότα και τα πιστεύω παύουν να είναι αληθινά ή ψεύτικα και γίνονται δυνάμει ποιητικά θέματα. Ο αναγνώστης δεν είναι απαραίτητο να συμμερίζεται τα πιστεύω που εκφράζονται στο ποίημα για να το απολαύσει. Επειδή ακριβώς ο ποιητής έχει συνείδηση του παραπάνω, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τον πειρασμό να χρησιμοποιήσει μιαν ιδέα ή ένα πιστεύω, όχι γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι είναι αληθινό, αλλά επειδή θεωρεί ότι προσφέρεται για ποιητική εκμετάλλευση. Πολλές φορές μπορεί να μην είναι εντελώς απαραίτητο να το πιστεύει, αλλά είναι πέραν πάσης αμφιβολίας απαραίτητο να εμπλακεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό συναισθηματικά, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ παρά μόνο εφόσον ως άνθρωπος το αντιμετωπίζει ως κάτι πολύ σημαντικότερο από ένα βολικό ποιητικά θέμα».
Γ. Χ. Ώντεν

Από τους μείζονες αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα, ο W. H. Auden (1907-1973) υπήρξε και ένας από τους πλέον ευαίσθητους δοκιμιογράφους της εποχής του, με κείμενα που συναιρούν την οξύνοη παρατήρηση με το ευφυές πνεύμα. «Ο ποιητής και η πολιτεία» περιέχει τα σημαντικότερα από τα δοκίμιά του για την ποίηση.

Περιεχόμενα
1. Ανάγνωση
2. Γραφή
3. Δημιουργία, γνώση και κριτική
4. Ο ποιητής και η πολιτεία
5. Γλωσσικό χιούμορ
6. Η Παρθένος και το δυναμό
7. Χριστιανισμός και Τέχνη