Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2005

No 77

Ο Όουεν δεν κινήθηκε. Κάθησε στον παλιό καναπέ, ανασαίνοντας δυνατά. «Δεν είμαι σίγουρος», είπε ήρεμα, « πόσα πράγματα κατάλαβες για μένα την τελευταία βδομάδα».
«Τι εννοείς;»
Έμεινε για μια στιγμή σιωπηλός. «Είμαι ομοφυλόφιλος», είπε. «Είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος».
Ο Φίλιπ κοίταζε την τακτοποιημένη σειρά των σκουπιδοτενεκέδων στην πίσω αυλή, άκουγε το σφύριγμα του καλοριφέρ.
«Σε εκπλήσσει αυτό, παιδί μου;»
«Όχι, όχι ιδιαίτερα», είπε ο Φιλίπ. Τα μάτια του πλημμύρισαν ξαφνικά δάκρια. «Μόνο που – δεν άφησα τον εαυτό μου να το καταλάβει νωρίτερα».
«Το ίδιο σου είπαμε κι εμείς, θυμάσαι, η μητέρα σου κι εγώ».
«Ναι». Έτρεμε άγρια, αλλά του ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί απ’ το παράθυρο. Τύλιξε τα μπράτσα του γύρω απ’ τη μέση του, έσφιξε τα δόντια του να μην χτυπάνε και προσπάθησε να κρατήσει τον εαυτό του σταθερό και ακίνητο.

Ντέιβιντ Λίβιτ : Η χαμένη γλώσσα των γερανών. (Aquarius)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η «Χαμένη γλώσσα των γερανών» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λίβιτ και κυκλοφόρησε το 1986, δύο χρόνια μετά την συλλογή διηγημάτων του «Ερωτικός Χορός». Περιγράφει την ιστορία δύο ανδρών διαφορετικής γενιάς που ζουν την ομοσεξουαλικότητά τους με διαφορετικό τρόπο: του νεαρού Φίλιπ που αποφασίζει να αποκαλυφθεί στην οικογένειά του και να κερδίσει την αποδοχή της μητέρας του, και του πατέρα του, Όυεν, που ζει με ψεύδη αρνούμενος επί πολλά χρόνια να έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια. Η απόφαση του Φίλιπ να είναι έντιμος με τους δικούς του επιταχύνει την υποβόσκουσα κρίση που απειλεί να διαρρήξει την οικογένεια. Ο Όουεν που ζει μια μυστική ζωή, συναισθηματικά σακατεμένος από τόσα χρόνια εξαπάτησης δεν μπορεί να έχει έντιμες σχέσεις ούτε με το γιο του, ούτε με τη γυναίκα του ούτε και με τους άνδρες που συναντά κρυφά. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος του είναι gay, το συναισθηματικό του φράγμα καταρρέει, η συσσωρευμένη καταπίεση ξεχύνεται και αποφασίζει να πει την αλήθεια.

Οι δύο άνδρες, ανακουφίζονται από το βάρος τους και βρίσκουν ένα είδος ελευθερίας, ενώ η Pόουζ – η σύζυγος και μητέρα – μαθαίνει ότι το να κρατάς κρυμμένα μυστικά είναι πιο καταστροφικό από το να ανοίγεις την καρδιά σου και να τα αποκαλύπτεις.

Στην «Χαμένη γλώσσα των γερανών» ο Λίβιτ κάνει μια εξαιρετική μελέτη χαρακτήρων και κατορθώνει να συγκινήσει τον αναγνώστη του με την αγωνία και τον πόνο των ηρώων του.

Πηγές: accurateinspections.com, amazon.com