Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

No 780

Raphael Perez (Ισραήλ)

Μύθος: Σε σχέση με τα παιδιά που ανατρέφονται από ετεροφυλόφιλους γονείς, εκείνα που ανατρέφονται από ομοφυλόφιλους γονείς είναι περισσόετερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Πραγματικότητα: Τα απιδιά που ανατρέφονται από ομοφυλόφιλους γονείς είναι τόσο υγιή ψυχικά όσο και τα παιδιά που ανατρέφονται από ετεροφυλόφιλους γονείς. Προφανώς, οι ομοφυλόφιλοι γονείς ξέρουν πώς να προστατέψουν τα παιδιά τους από την ομοφυλοφοβία που τους περιτριγυρίζει. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους γονείς είναι γενικά μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν καλύτερη μόρφωση και ως εκ τούτου διαθέτουν καλύτερες δεξιότητες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών τους.
Μύθος: Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με ομοφυλόφιλους γονείς είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν και τα ίδια ομοφυλόφιλα.
Πραγματικότητα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν πλάι σε ομοφυλόφιλους γονείς δεν είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν και τα ίδια ομοφυλόφιλα και να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ομοφυλόφιλο.

Alex Thio: Παρεκκλίνουσα συμπεριφορά (Ίων)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο αυτό καταφέρνει να παρουσιάσει με απλό αλλά ακριβή τρόπο τις θεωρίες και τα στοιχεία για την παρέκκλιση της συμπεριφοράς, οι οποίες θεωρίες μπορεί να φαίνονται πολύπλοκες και "στεγνές" στα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Στα χαρακτηριστικά της έκδοσης αυτής συγκαταλέγονται η περιεκτική κάλυψη, ο "ζωντανός" τρόπος γραφής, τα παραδείγματα πραγματικών περιστατικών, οι περιγραφές με γνώμονα τους σπουδαστές και οι κριτικές αναλύσεις των θεωριών και των στοιχείων. Ένα καινούριο στοιχείο που έχει προστεθεί σε αυτή την έκδοση είναι η ενότητα "Μύθος και Πραγματικότητα", που ανοίγει κάθε κεφάλαιο. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο συνδυασμός του τρόπου γραφής και του περιεχομένου που χαρακτηρίζει όλα τα κεφάλαια. Οι ενότητες για το κοινωνικό προφίλ φωτίζουν συγκεκριμένες ομάδες παρεκκλινόντων όπως είναι οι δολοφόνοι κατ' εξακολούθηση, οι βομβιστές αυτοκτονίας, οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη, τα ζευγάρια που επιδίδονται σε ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων, οι αλκοολικοί φοιτητές και οι δράστες εγκλημάτων κατά των επιχειρήσεων. Καλύπτονται επίσης θέματα όπως ο φεμινισμός, ο μεταμοντερνισμός, η θεωρία της ντροπής, η εθνογραφία, καθώς και κάποιες νέες μορφές παρέκκλισης όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας, οι επικίνδυνες μορφές σεξουαλικής επαφής μεταξύ εφήβων, η κατάχρηση συνταγογραμένων φαρμάκων και το στίγμα της παχυσαρκίας. Για πρώτη φορά επίσης, παρουσιάζεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο σχετικά με την παρέκκλιση μέσω διαδικτύου, ένα ραγδαίως εξελισσόμενο φαινόμενο σε όλο στον κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.