Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2006

No 289

Image Hosted by ImageShack.us Kent

Κι έτσι συνέχισε. Ποτέ δεν μιλούσαν για το ίδιο το σεξ, το αφήναν να συμβεί, τις πρώτες φορές μονάχα τη νύχτα, έπειτα έξω, με ντάλα ήλιο από πάνω τους, και το σούρουπο πλάι στη φωτιά, άγρια, βιαστικά, γελώντας και ξεφυσώντας, με ήχους άφθονους, αλλά χωρίς ούτε μια λέξη, παρά μόνο μια φορά που ο Ένις είπε: « Πούστης εγώ δεν είμαι πάντως», κι ο Τζακ πετάχτηκε κι είπε: «Ούτε εγώ. Αυτό και τελείωσε. Λογαριασμός δικός μας». Το βουνό ήταν όλο δικό τους καθώς πετούσαν στον ευφορικό, πικρό αέρα, κοιτώντας από ψηλά τη ράχη του γερακιού και τα φώτα των αυτοκινήτων σαν μυρμήγκια στη γη αποκάτω τους, αιωρούμενοι πάνω απ’ τα τετριμμένα κι απόμακροι απ’ τα ήμερα τσομπανόσκυλα και τα νυχτερινά γαβγίσματα τους. Πίστευαν πως είναι αόρατοι, χωρίς να ξέρουν ότι μια μέρα ο Τζο Αγκίρε τους παρατηρούσε με τα δυνατά του κιάλια δέκα ολόκληρα λεπτά, περιμένοντας ώσπου κουμπώθηκαν, περιμένοντας να φύγει ο Ένις για τα πρόβατα για να στείλει μήνυμα στον Τζακ ότι οι δικοί του είχαν ειδοποιήσει πως ο θείος του ο Χάρολντ ήταν στο νοσοκομείο με πνευμονία και μάλλον δε θα την έβγαζε καθαρή. Αν και την έβγαλε, κι ο Αγκίρε ανέβηκε πάλι να ειδοποιήσει, καρφώνοντας με το βλέμμα τον Τζακ απ’ το άλογό του.

Άννυ Πρου: Το μυστικό του Brokeback Mountain (Καστανιώτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Στις ερημιές του Γουαϊόμινγκ, με υλικά την έσωθεν κι έξωθεν ερημία, η 'Αννυ Πρου ζωγραφίζει το συγκλονιστικό πορτρέτο ανθρώπων που, ρημαγμένοι απ' τη ζωή, επιμένουν να ελπίζουν. Ανθρώπων που τους περιέχουμε και μας περιέχουν».

Έτσι καταλήγει η περιγραφή του βιβλίου "Το μυστικό του Brokeback Mountain". Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων της Άνυ Πρου, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ για τα "Ναυτιλιακά Νέα", και ο τίτλος του βιβλίου είναι από το πιο γνωστό διήγημα της συλλογής. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε παράλληλα με την προβολή της ομώνυμης και πολυβραβευμένης ταινίας του Ανγκ Λι, και το σωστό timing είχε ως αποτέλεσμα να φθάσει γρήγορα τις πρώτες θέσεις στις λίστες των best sellers.

Στην ερωτική ιστορία του Ένις και του Τζακ, αυτή που ενέπνευσε και τον διάσημο σκηνοθέτη, η Πρου αποπειράται, - και, γιατί όχι; μετά την επιτυχία του βιβλίου και της ταινίας όπως και της κριτικής που ακολούθησε, μπορούμε να πούμε ότι το κατορθώνει κιόλας - να καταργήσει τα κλισέ του West. Ανορύσσει και τιμά ένα αναμφίβολο είδος μυστικής ζωής, αυτής των περισσότερων ομοφυλόφιλων απανταχού της γης και όλων των εποχών, και επιλέγει να αναφερθεί ελάχιστα στον σαρκικό τους δεσμό αναδεικνύοντας και στρέφοντας την προσοχή του αναγνώστη στην συναισθηματική διάσταση της σχέσης. Μιας σχέσης που ενώ φαίνεται πως ξεκινά τυχαία και περιστασιακά, γίνεται τελικά το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή τους και κάνουν και οι δύο ό,τι μπορούν για να την διατηρήσουν, χωρίς όμως να αποτολμούν να προχωρήσουν σε ρήξη με όσα τους κρατούν δέσμιους στις συμβατικές τους σχέσεις και δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν όπως επιθυμούν.

Η ιστορία του Τζακ και του Ένις συμβαίνει στο Γουαϊόμινγκ του 1963. Ποιος όμως αμφιβάλλει ότι θα μπορούσε να συμβαίνει και σήμερα;

Kαι ας έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας…