Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009

No 615

Image Hosted by ImageShack.usSteve Collins (ΗΠΑ)
.
Με μια επιμονή, που ήταν ακόμη πιο εκνευριστική εξαιτίας της ντροπαλότητας και των ανόητων δικαιολογιών που τη συνόδευαν, η Ρόμπιν άρχισε να την αναζητάει. Ερχόταν στη “Γεννήτρια”. Την έπαιρνε έξω να φάνε. Της τηλεφωνούσε τα μεσάνυχτα και φλυαρούσε γι’ ανιαρά θέματα, αυτά που η Ντενίζ παρίστανε τόσο καιρό πως την ενδιέφεραν πάρα πολύ. Ένα κυριακάτικο απόγευμα πέτυχε τη Ντενίζ στο σπίτι της κι ήπιαν μαζί τσάι στο μισό τραπέζι του πινγκ-πονγκ. Η Ρόμπιν διαρκώς κοκκίνιζε και χαχάνιζε.
Καθώς το τσάι κρύωνε, ένα κομμάτι της Ντενίζ σκεπτόταν: Γαμώτο, τώρα μου την πέφτει στ’ αλήθεια.
Αυτό το κομμάτι του εαυτού της λογάριαζε σαν πραγματική απειλή τις εξαντλητικές απαιτήσεις της Ρόμπιν: Θέλει σεξ σε καθημερινή βάση.
Το ίδιο κομμάτι σκεφτόταν επίσης: Θεέ μου, πώς τρώει έτσι;
Και: Δεν είμαι “λεσβία”.
Την ίδια στιγμή, ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ήταν κυριολεκτικά πλημμυρισμένο από πόθο. Δεν είχε αντιληφθεί μέχρι τότε με τόσο απτό τρόπο τι σόι αρρώστια ήταν το σεξ, τα μυστήρια όσα σωματικά συμπτώματα, γιατί ποτέ της δεν είχε πάθει τέτοια πλάκα όπως τώρα με τη Ρόμπιν.
Σε μια παύση της φλυαρίας, η Ρόμπιν μάγκωσε κάτω απ’ το τραπέζι το πινγκ-πονγκ τα πόδια της Ντενίζ, που πάντα φορούσε καλόγουστα παπούτσια με τα δικά της λευκά αθλητικά παπούτσια..
.
Jonathan Franzen : Οι διορθώσεις (Ωκεανίδα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Jonathan Franzen : Οι διορθώσεις

Βραβείο: National Book Award

Μεγάλη εκδοτική επιτυχία στις ΗΠΑ, με διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του Τύπου (ένας «συνδυασμός Ντίκενς, Ρουθ Ρέντελ και Σαλμάν Ρούσντι», σύμφωνα με το Newsweek, γραμμένο από «έναν από τους 20 καλύτερους συγγραφείς του 21ου αιώνα», κατά τον New Yorker και το περιοδικό Granta), το βιβλίο Οι διορθώσεις κέρδισε το 2001 το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο στη χώρα του, το National Book Award, και πολλές άλλες διακρίσεις.

Στις Διορθώσεις ο Τζόναθαν Φράνζεν περιγράφει μια σημερινή αμερικάνικη οικογένεια τόσο εύστοχα, με τόσο γλυκόπικρο χιούμορ και τόση κατανόηση, που νιώθεις πως δεν μιλάει για ξένο κόσμο, χαμένο μες στην καθημερινότητά του σε μακρινά μέρη. Στους ήρωές του αναγνωρίζεις τους δικούς σου ανθρώπους, γονείς, αδέρφια και παιδιά, να πατάνε στα ίδια χνάρια, να τους απασχολούν τα ίδια προβλήματα, ν' αναζητούν με την ίδια λαχτάρα την ευτυχία, να κάνουν τα ίδια λάθη.

Ο έρωτας, τα καθημερινά άγχη, το χρηματιστήριο, η οικογενειακή ζωή, η ανατροφή των παιδιών, η σκοτεινιά των γηρατειών, τα όνειρα του καθενός, οι μικρές και μεγάλες διορθώσεις που γίνονται στη ζωή συνθέτουν το δικό μας πορτρέτο, φιλοτεχνημένο από το συγγραφέα με σπαραχτική ανθρωπιά και ελπίδα.

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε 26 γλώσσες κι εντυπωσιάζει παντού αναγνώστες και κριτικούς.





Φράνζεν Τζόναθαν
Ο Τζόναθαν Φράνζεν γεννήθηκε στο Γουέστερν Σπρινγκς του Ιλινόις το 1959 και μεγάλωσε σ' ένα προάστιο του Σεντ Λιούις. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Σουάρθμορ το 1981, σπούδασε με υποτροφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κι ύστερα εργάστηκε σ' ένα σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη. Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1988 (The Twenty-Seventh City) και το δεύτερο το 1992 (Strong Motion), κερδίζοντας εγκωμιαστικές κριτικές. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το τρίτο του μόλις βιβλίο, τις Διορθώσεις, το 2001. Στους καταλόγους με τα μπεστ-σέλερ των μεγαλύτερων εφημερίδων και περιοδικών, το μυθιστόρημά του ήταν και παραμένει πρώτο ή στις πρώτες θέσεις. Ψηφίστηκε απ' όλους σχεδόν ως το Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς. Απέσπασε πολλές διακρίσεις και τέλος κέρδισε το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο στην Αμερική, το National Book Award. Ο Τζόναθαν Φράνζεν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους νέους Αμερικανούς πεζογράφους. Το μυθιστόρημα Οι διορθώσεις έχει ήδη μεταφραστεί σε 26 γλώσσες κι έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία.


www.oceanida.gr